Plante de gradina

#frezie #plante de gradina #flori

Cum sa plantezi frezii

Stiai ca frezia este considerata simbolul misterului? Si asta pentru ca nu isi elibereaza parfumul dulce si imbatator decat intr-un ambient prietenos, atat ca temperatura cat si umiditate. La fel ca zambila, frezia este folosita pentru obtinerea uleiurilor parfumate utilizate in industria cosmetica si aromoterapie. Iata cum se planteaza o frezie :


Ai nevoie de:

  • bulbi de frezie;
  • unelte de gradina; 
  • ingrasamant.


1
Frezia este originara din Africa astfel ca nu rezista la ger si temperaturi scazute. Inainte de a se dezvolta, bulbii au nevoie de o perioada de repaus de 3-4 luni, urmata de o perioada in care se tin la temperaturi scazute, timp in care se formeaza lastarii.

Planta nu suporta temperaturi mai mici de 5o C astfel ca toamna este indicat s-o plantezi in ghivece pe care sa le tii in casa sau in sera. In primavara poti planta bulbii in gradina si vei avea flori la sfarsitul verii.


2 Alege bulbi sanatosi, care sa nu prezinte portiuni moi pe care sa-i plantezi in pamant bine drenat. Se recomanda utilizarea unui pamant universal, amestecat cu o buna cantitate de nisip si putin ingrasamant de grajd bine maturat. Daca plantezi floarea in ghivece, foloseste un mixt alcatuit din parti egale de pamant, turba si nisip pentru drenaj.


3 Daca vrei sa tii frezele in interior, este important ca in primele 60 zile sa le depozitezi intr-un loc cu o temperatura constanta, de aproximativ 15o C iar apoi temperatura va trebui adaptata in functie de conditiile de iluminare pana la maximum 24o C.


4
Daca cultivi florile de frezie in gradina alege un loc aerisit care sa beneficieze de multa lumina.


5 In perioada in care frunzele si florile sunt in crestere plantele trebuie udate regulat. Aportul de apa in cazul freziilor de apartament trebuie sa fie prezent in cantitati moderate.


6 Daca apa are tendinta sa balteasca dupa ploile puternice este bine sa iei masuri pentru imbunatatirea drenajului, pentru a evita putrezirea plantei. Ridica nivelul pamantului cu circa 2-3 cm prin adaugarea de compost sau gunoi de grajd descompus sau muta florile in zone care corespund cerintelor specifice.


7 Elimina partile neinflorite ale plantei sau partile sale vatamate pentru a stimula inflorirea.


8 Cand frunzele incep sa se ofileasca iar florile s-au trecut , limiteaza treptat udarea dupa care poti scoate bulbii pentru a-i depozita in locuri racoroase si a-i replanta in anul urmator.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare