Plante de gradina

#plante aromatice #legume #fenicul #plantare fenicul

Cum sa plantezi feniculul

Feniculul este o leguma aromata, cunoscuta si sub denumirea de anason dulce, molura sau marar dulce. Este originar din Asia de Sud -Vest si a devenit una dintre vedetele bucatariei mediteraneene. Feniculul se planteaza in gradina, pentru o recolta proprie, si poate fi consumat proaspat sau congelat.
 

Caracteristici fenicul


Feniculul este o planta erbacee, din familia umbeliferelor. De la fenicul se folosesc atat frunzele, care pot fi consumate in salate, cat si bulbul. Acesta se gateste pe gratar, in diverse sosuri si ciorbe, avand un gust asemanantor cu cel al telinei.

Radacina feniculului este pivotanta, se ramifica in multe alte radacini adiacente si are nevoie de spatiu pentru a se dezvolta. Din acest motiv, nu este indicata plantarea feniculului in ghiveci.

Bulbul de fenicul este alb sau in nuante de verde deschis. La maturitate, are aproximativ marimea unei mingi de tenis.
 

Cum se planteaza feniculul


Feniculul creste si se dezvolta cel mai bine pe un teren fara resturi vegetale, fara buruieni si care are un continut bogat in nutrienti. Cele mai bune culturi premergatoare celei de fenicul sunt cerealele - grau, orz, ovaz, secara.

Cea mai buna perioada pentru plantarea feniculului in gradina este primavara, cand temperaturile se incalzesc. Pentru germinare , semintele de fenicul necesita o temperatura de aproximativ 7-8 grade Celsius.

Deoarece feniculul face parte din aceeasi familie precum mararul, nu este indicata cultivarea alaturata a acestor plante. Cele doua pot poleniza incrucisat, rezultand pierderea aromei ambelor plante.

Feniculul se dezvolta cel mai bine intr-un spatiu insorit din gradina, altfel scade productia de fructe. Temperatura optima pentru aceasta planta este de 16-18 grade Celsius.

In prima parte a ciclului vegetal, este recomandat sa verifici permanent cultura, pentru a elimina buruienile. Cel mai potrivit sol pentru plantarea feniculului este cel afanat foarte bine, cernoziomurile si solurile aluvionare. Solul are nevoie de o umiditate constanta, insa apa nu trebuie sa musteasca la suprafata solului.

Pentru o recolta reusita, este indicat sa nu plantezi feniculul intr-un sol acid sau mocirlos.

Semanatul feniculului se face la o adancime de 3-4 centimetri in pamant. Intre randuri, distanta optima se incadreaza intre 50 si 70 de centimetri. Odata ce plantele incep sa creasca, este recomandat sa le raresti, lansand o distanta de 15-20 de centimetri intre ele.

Plantele adulte se pot inmulti prin divizarea tufelor. Acest procedeu se realizeaza primavara. La recoltare , nu irosi nimic din fenicul. Frunzele si tulpina se utilizeaza proaspete, bulbul se consuma in diverse combinatii si poate fi congelat, iar semintele pot fi pastrate intr-un recipient ermetic si pot fi folosite pentru insamantarea de anul viitor.
 

Intrebuintari fenicul


Feniculul este intrebuintat cel mai des in bucatarie, ca leguma, dar si ca planta aromata. De asemenea, feniculul este folosit ca planta medicinala. Fructele sunt bogate in uleiuri volatile si zaharuri, ceea ce ii confera un gust dulceag. Feniculul stimuleaza secretia laptelui, calmeaza starile de balonare si usureaza expectoratia in tusea bronsica.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului