Plante de gradina

# plantare seminte gradina # seminte de legume #seminte de flori #plantare seminte

Cum sa plantezi corect semintele de flori sau legume in gradina

Multe flori si legume anuale pot fi plantate direct in gradina, fie in paturi amenajate pentru a da un aspect cat mai organizat, fie plantate in stil traditional, pe randuri.

Multe alte plante insa cresc mai bine cand sunt plantate direct din seminte, in recipiene speciale. Printre acestea se numara plantele perene cu crestere lenta, plantele care au seminte foarte fine si legumele de sezon si cele anuale pe care vrei sa le plantezi in rasadnite cand pamantul este inca foarte rece si umed pentru a le putea planta in exterior.

Flori si legume plantate direct in sol

In mod cert, plantele care se seamana direct in solul din gradina sunt cel mai usor de crescut, pentru ca, altfel, radacinile firave fac ca transplantarea din recipiente in pamantul din gradina sa fie dificila.

Printre plantele pe care le poti semana cu succes direct in gradina se numara floarea soarelui, mazarea, fasolea, morcovii, porumbul sau ridichile.

Fie ca plantezi un amestec de flori salbatice sau cateva plante anuale, incepe prin a pregati pamantul. Indeparteaza buruienile si incepe sa sapi usor pamantul. Adauga un ingrasamant in cantitatea indicata pe eticheta si apoi grebleaza pamantul pentru a-l netezi.

In cazul in care nu ploua si solul este uscat, uda pamantul din gradina sau din paturi cateva zile la rand inainte sa plantezi. In momentul in care pui semnintele, solul trebuie sa fie umed, dar nu namolos.

Cum sa plantezi pe randuri

Pentru a planta legume sau plante anuale pe randuri, pregateste solul, dar nu adauga si ingrasamant, acesta va fi pus ceva mai tarziu.

Apoi, fa brazdele pentru seminte, urmarind instructiunile de pe pachetele acestora pentru a respecta adancimea la care se planteaza semintele si distanta ce trebuie lasata intre plante. In masura in care amplasarea din gradina permite acest lucru, fa straturile in directia nord-sud, pentru ca ambele parti ale plantei sa primeasca o cantitate egala de lumina pe parcursul zilei.

Formeaza brazdele cu ajutorul unei sape, cu o grebla sau un bat. Pentru ca randurile sa iasa perfect drepte, poti folosi o sfoara pentru a te ghida. Acum, sapa doua brazde de-a lungul fiecarei brazde de seminte , pe fiecare parte, la o distanta de 5 centimetri si la 2.5 centimetri mai adanca decat brazda de seminte.

Pune ingrasamant in aceste brazde. Aceasta tehnica ajuta ca fertilizatorul sa ajunga acolo unde radacina plantei il poate folosi cel mai bine.

Pune semintele in pamant, lasand spatiu intre ele atat cat este indicat pe ambalaj. Poti turna semintele direct din plic sau poti sa iti pui cateva in palma pe care sa le presari apoi in pamant. Semintele mai mari, cum sunt boabele de fasole, se vor pune individual, cu mana, direct in pamant.

Uda straturile usor, apoi ai grija ca pamantul sa se mentina umed, insa nu uda cu o cantitate mare de apa, pana cand semintele nu incoltesc. Cand sunt inca mici, rareste plantele acolo unde este cazul. Daca astepti prea mult, plantele se vor dezvolta si va fi mai greu apoi sa scoti un fir fara a deranja si restul plantelor din jur.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare