Plante de gradina

#plante de gradina #iris #culoare iris #intensificare culoare #ingijire iris

Cum sa intensifici culoarea florilor de iris

Irisul este o planta cultivata pentru florile sale mari, de un violet inchis, precum si pentru parfumul sau discret. Cu timpul, vei observa cu surprindere ca florile de iris din gradina ta nu mai sunt la fel de viu colorate ca la inceput. Iti propunem in cele ce urmeaza cateva sfaturi care te vor ajuta sa remediezi aceasta problema.

In primul rand trebuie sa fii extrem de atent unde plantezi irisii, intrucat conditiile de crestere influenteaza coloritul florilor. Irisii au nevoie zilnic de cel putin sase ore de soare si de un sol uscat, asa cum este cel imbogatit cu argila. De obicei, irisii se fertilizeaza abia in al doilea an de inflorire. Ca ingrasamant, iti recomandam un amestec de fosfor, azot si potasiu.


Fara ierbicide in apropierea irisilor

Evita utilizarea ierbicidelor in apropierea irisilor deoarece substantele chimice pot afecta intensitatea culorii florii. Expunerea la ierbicide poate stopa cresterea florilor si duce la o atenuare a nuantelor acestora pana la urmatorul sezon de inflorire.

De asemenea, se recomanda subtierea rizomilor o data la trei sau la cinci ani pentru a preveni aglomerarea plantelor. In caz contrar, unii irisi vor asimila din nutrientii celorlalti, se vor dezvolta mai mult si ii vor sufoca pe ceilalti. Irisii afectati vor fi mai vulnerabili si isi vor pierde din stralucirea initiala.


Imbunatateste PH-ul solului

Nuanta florilor de iris din gradina ta este in continuarea afectata? In acest caz, iti recomandam sa trimiti o mostra din solul in care se afla irisii unui laborator de specialitate. In urma analizei, vei afla cu exactitate ce categorii de nutrienti lipsesc solului, fiind practic substantele din cauza carora florile de iris sunt mai pale decat de obicei. Iti recomandam sa adaugi nutrienti pana cand PH-ul solului ajunge la 6 sau 7, valori optime pentru dezvoltarea acestei specii de plante.

Trebuie evitata plantarea irisilor prea aproape de cladiri sau garduri, acolo unde plantele au mai putin aer. Irisii trebuie amplasati in zonele bine ventilate, aerul ajutandu-i sa-si pastreze uscate frunzele si rizomii.

Pe de alta parte, trebuie sa tii cont de faptul ca plantele bolnave, cum ar fi cele afectate de putregai sau viermi daunatori, produc mai putine flori sau chiar deloc, iar culoarea acestora este mai estompata decat in mod normal.

Sursa foto: mensislumen.files.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului