Plante de gradina

#protejare plante gradina #protejare gradina #bruma #grindina #seceta #gradina #conditii meteo

Cum sa ingrijesti gradina in functie de vreme

Succesul unei gradini frumoase, colorate si cu plante dezvoltate armonios consta in timpul pe care il acorzi mentenantei. Ingrijirea gradinii trebuie sa faca parte din obiceiurile zilnice, mai ales ca unele plante au nevoie de o atentie deosebita. Dar ce faci cand esti la mana vremii? Iata cum trebuie sa procedezi:

Bruma tarzie de primavara

Cea mai ieftina si la indemana metoda prin care poti salva pomii fructiferi infloriti devreme este fumigatia. Un procedeu cunoscut de pe vremea bunicilor care, in noptile senine si reci in care anticipau bruma, ardeau spre miezul noptii buruieni uscate, resturi de cauciuc sau rumegus. Creaza mai multe gramezi atfel incat sa imprastii fumul in toata gradina.

Grindina, dusmanul numarul 1 al gradinii

O ploaie cu gheata pune toata gradina la pamant astfel ca plasa anti-grindina nu trebuie sa-ti lipseasca din magazie. Mai ales ca acum meteorologii anunta din timp fenomenele meteo periculoase si o poti monta destul de repede daca ai stalpii deja amplasati. Plasa este confectionata din fire sintetice foarte fine, tricotate sau tesute si stabilizate UV. Gasesti diferite modele, dar comanda-le exact pe dimensiunile gradinii tale.

Apara plantele de seceta

Vara, plantele transpira prin frunze, pierzand rapida apa. Le mai poti da o sansa daca le uzi destul de repede, insa si aici trebuie sa tii cont de cateva aspecte. O vara secetoasa cu temperaturi ridicate este o adevarata provocare pentru ingrijirea plantelor.

In primul rand, nu lasa solul sa arate ca in desert, asigura-i umiditate suficienta, dar totodata stropeste si frunzele. Pune pietris printre straturi si vei obtine atat un efect vizual deosebit, cat si un paravan impotriva razelor soarelui.

Mare atentie! Nu este bine sa uzi plantele expuse direct la soare. Udarea se face seara la apus sau dimineata devreme. Incearca sa folosesti apa statuta, nu direct din put sau de la robinet.

Improvizeaza un umbrar. Gandeste-te ca abia rezisti tu la temperaturi de peste 35 de grade la soare, nu mai vorbim cat se inregistreaza la nivelul solului.

Daca ai tendinta de a pastra buruienile tocmai pentru ca ai impresia ca umbresc solul, te inseli! Smulge-le constant pentru ca acestea "fura" din apa plantelor dar si nutrientii din sol.

Inveleste peretii ghivecelor in folie de aluminiu. Aceasta pastreaza umiditatea mai mult timp, impiedicand evacuarea apei prin peretii vasului. Atentie este important sa gauresti staniolul astfel incat excesul de apa sa se poata scurge, altfel risti ca plantele sa se inece.

Sursa foto: hdwallpapersdesktop.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare