Plante de gradina

#gradina #plante gradina #ingrijire gradina # economii ingrijire gradina

Cum sa faci economii importante la ingrijirea gradinii

Intretinerea gradinii necesita resurse financiare si cheltuli constante. Daca nu folosesti cele mai moderne tehnici de irigatie, de exemplu, se poate ca in timp consumul de apa sa reprezinte o gaura in buget. Afla cum sa faci economii importante in ingrijirea gradinii.

1. Limiteaza spatiul peluzei

Micsoreaza spatiul din gradina care are nevoie de irigare constanta. Peluza, de exemplu, pentru a fi mentinuta in stare buna, trebuie sa fie udata constant, ceea ce inseamna o permanenta investitie financiara in apa si energie. In locul unei peluze intinse, opteaza pentru fasii de iarba care definesc alei sau care imprejmuiesc o terasa, un spatiu de joaca pentru copii etc.

2. Asigura-te ca apa este bine absorbita

Fertilizatorii, ingrasamintele, stratul de mulci pot impiedica apa sa fie bine absorbita de sol. Indeparteaza-le si redu astfel evaporarea, pentru ca gradina sa fie bine irigata. Asigura-te ca nu raman ochiuri de apa. Foloseste un sistem de irigatie prin care poti controla cantitatea de apa. Iti poti da seama daca peluza trebuie udata mergand pe ea. In cazul in care urmele pasilor tai nu se vad, iarba are suficienta umezeala. Daca raman urme de pasi, este bine sa pui aspersoarele in functiune.

Pentru a evita riscul aparitiei ciupercilor si pentru a reduce evaporarea, uda plantele numai acolo unde au nevoie. In cazul arbustilor, plantelor anuale si perene, acestea pot fi udate doar la radacina, nu si pe frunze.

O alta modalitate de a economisi apa este sa alegi mai multe specii de plante rezistente la canicula. Alege acele plante reprezentative pentru zona in care locuiesti. Grupeaza plantele care necesita multa apa, pentru ca irigarea sa se faca mai usor. Plantele anuale, de exemplu si plantele din ghivece au nevoie sa fie udate in mod constant.

3. Creste plante din seminte

Invata sa recoltezi semintele plantelor din gradina pentru a reduce cheltuielile din primavara. In loc sa platesti pentru pliculetele cu seminte sau pentru butasi, colecteaza, usuca si depoziteaza semintele pentru urmatorul an. Vei economisi bani si vei avea satisfactia de a creste o planta de la zero.

4. Gaseste surse alternative de plante

Daca vezi plante care iti plac, in loc sa le cauti in magazine, mergi la tara. De la tarani poti face rost de plante si seminte gratuit. De exemplu, Kerria japonica este un arbust pe care il gasesti in magazine la 100 lei bucata. La munte, multa lume are in curte asa ceva si iti poate da cateva crengute pe care sa le plantezi.

O alta modalitate de a economisi bani este sa cauti pe internet site-uri cu gradinari cu aceleasi interese. Inscrie-te pe forumurile de profil si cauta persoane dispuse sa faca schimb de plante si seminte.

5. Investeste in unele de calitate

Investeste in unelte de gradinarit de buna calitate. De exemplu, este recomandat sa ai o pereche de foarfece de gradina de foarte buna calitate, care rezista ani de zile, decat sa platesti putin si sa fii dezamagit de performanta. Uneltele de gradinarit pe care le folosesti o perioada lunga de timp este bine sa fie performante pentru evita inlocuirea lor de la an la an.

Foto: redbudfarms.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare