Stevia este o planta perena, originara din America de Sud, care creste in tufa, cu frunze verzi mici si late, atingand la maturitate aproximativ 60 cm inaltime; frunzele de stevia sunt considerate a fi de la 10 la 300 de ori mai dulci decat zaharul, fara a contine calori sau carbohidrati.
Desi planta de stevia a devenit cunoscuta in restul lumii in ultimii ani, datorita faptului ca este o mult mai buna alternativa a zaharului in cazul persoanelor diabetice si a celor care tin dieta, in America de Sud si America Centrala, de unde provine , ea este folosita ca indulcitor de mii de ani.
Pentru a putea fi folosita in prepararea mancarurilor, frunzele de stevia trebuie uscate si macinate pana devin un praf de culoare alba, insa poti adauga frunzele de stevia ca atare in bauturile calde pentru a le indulci. In cazul bauturilor reci, nu are acelasi efect de indulcire, deci vei avea nevoie tot de pudra obtinuta in urma macinarii frunzelor uscate.
Plantarea steviei
Chiar daca nu este la fel de usor de crescut ca alte plante aromatice, ea poate fi cultivata cu succes in locuri semi umede, cu un sol acid, bine drenat. Planteaza la o distanta de 25 cm distanta una de alta, in locuri unde planta poate beneficia cat mai multe ore pe zi de soare; cu cat zona este mai insorita, cu atat mai dulci vor fi si frunzele.
Cresterea steviei
Aceasta planta creste cel mai bine vara cand nu este foarte cald si are soare puternic, insa in general ii displac temperaturile prea ridicate. Poti sa cresti stevia si in ghivece, la fel ca busuiocul si oregano, trebuie plantate 1 sau 2 rasaduri in fiecare ghiveci. Stevia face flori albe, atunci cand infloreste, toamana devreme si nu este atacata de obicei de boli sau daunatori.
Stevia iarna
Stevia nu va supravietui la temperaturi scazute, asa ca solutia este sa o cultivi ca pe o planta anuala, sau sa o cresti in ghivece in casa, pe perioada iernii.
Recoltarea frunzelor
La sfarsitul lunii Septembrie sau inceputul lunii Octombrie, recolteaza planta cu totul imediat ce i-au aparut bobocii, dar inainte de a inflori; ideal ar fi sa o recoltezi in cursul diminetii, pentru ca atunci are continutul cel mai ridicat de zahar. Ai grija sa o recoltezi inainte sa se deschida florile, pentru ca daca aceastea se deschid, vor lasa un gust amarui pe frunze.
Beneficiile aduse de stevia asupra sanatatii
Stevia are mai multe beneficii, nu doar ca are efect de scadere a glicemiei atunci cand este ingerata, insa poate si sa imbunatateasca productia de insulina, ceea ce o face o planta foarte cautata de catre persoanele care sufera de diabet zaharat. Mai mult, stevia este un antioxidant natural, ajutandu-ti corpul sa lupte impotriva radicalilor liberi, acele molecule care pot deteriora celulele, pot cauza afectiuni cardiace, cancer, precum si alte boli. Stevia poate sa ajute si persoanele ce sufera de hipertensiune arteriala si reduce aparitia bacteriilor ce pot cauza producerea cariilor dentare.