Plante de gradina

#vinete #ridichi #ardei #spanac # rosii cherry

Cum sa cultivi legume in spatii restranse

Daca ai o gradina sau o curte foarte mica sau stai la bloc, nu inseamna neaparat ca trebuie sa iti iei gandul de la cultivarea legumelor! Nu nu ai nevoie decat de un strop de creativitate si putina flexibilitate pentru a-ti crea propria gradina de legume intr-un spatiu restrans !



Iata ce trebuie sa faci:

1 Asigura conditiile propice dezvoltarii


Chiar daca poti cultiva legume si in spatii restranse, plantele nu se vor dezvolta armonios in lipsa unui sol bun, a luminii si a apei suficiente. De aceea, plaseaza-le in locuri luminate (circa 6 ore pe zi), asigura-le un pamant bogat in substante nutritive si pastreaza la indemana o sursa de apa, astfel incat sa poti uda viitoarele legume atat cat este necesar.

Nu uita sa te asiguri si impotriva daunatorilor - pe langa substantele chimice din comert (pe care ar fi indicat sa le utilizezi cu masura sau chiar sa le inlocuiesti cu unele naturale), ai putea sa construiesti un gard natural in jurul legumelor tale din curte ori gradina. Acesta va impiedica accesul iepurilor si a altor vietuitoare care vor dori sa se infrupte din legumele tale.


2 Alege vasele potrivite


Atat pe balcon, cat si in gradina, poti apela la varianta plantarii legumelor in vase speciale. Ghivece de diferite dimensiuni - de la cele mai mici la cele mai mari, containere ori oale vechi - toate pot fi folosite pentru a cultiva legume. Nu uita sa te asiguri ca au o gaura de scurgere.

Daca plantezi rasaduri, evita sa le uzi abundent si sa le plasezi in lumina directa a soarelui pret de cateva zile, pana se acomodeaza. In cazul plantarii de seminte, citeste cu atentie instructiunile de pe ambalaj.

De asemnea, tine cont de faptul ca legumele cultivate in ghivece au nevoie de un sol mai bogat in substante nutritive decat cele din gradina. Prin urmare, intrucat plantele din ghivece pot consuma nutrientii dupa un anumit timp, verifica periodic calitatea solului si, daca este necesar, completeaza cu pamant fertil.


3 Alege legumele potrivite


Prima regula, atunci cand iti doresti sa cultivi legume, este aceea de a te opri asupra celor traditionale, care au sanse mai mari sa se dezolte armonios in climatul tarii noastre, spre deosebire de cele exotice.

Apoi, intrucat dispui de un spatiu restrans, gandeste-te foarte bine ce legume consumi mai des, care sunt preferatele tale si ale familiei si pe care le folosesti adesea in mancaruri. Ideal ar fi sa te opresti asupra acestora, pentru a profita la maxim de coltul de gradina sau de balconul tau.

Iata cateva idei:

  • ridichi, pentru ca ocupa un spatiu foarte mic; pentru a fi si mai gustoase, culegele cat inca sunt tinere;
     
  • rosii cherry, intrucat sunt mici si gustoase, iar productivitatea este ridicata;
     
  • spanac, deoarece nu este dificil de cultivat, iar frunzele sale sunt mai bune cand sunt inca mai mici, tinere si fragede;
     
  • vinete, pentru ca se adapteaza foarte bine cultivarii in ghivece, intrucat nu se inmultesc;
     
  • ardei iuti , pentru ca poti avea parte de aceste legume tot timpul anului.


Nu uita de ierburile aromatice - legumele tale vor fi si mai gustoase daca le condimentezi cu cimbru, busuioc, salvie, marar, patrunjel sau rozmarin proaspat, tocmai cules din gradina ta in miniatura sau din ghivecele de pe balcon.

Sursa foto: growingplantsindoors.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului