Plante de gradina

#dalii #gradina #gradinarit

Cum sa cultivi dalii, florile momentului

Daliile sunt de ceva timp din nou la moda, inflorescenta lor bogata si paleta bogata de culori in care se regasesc fiind o incantare pentru ochi. Pe cat sunt de frumoase daliile, pe atat de nepretentioase sunt. Singurele atentii de care au nevoie sunt in momentul plantarii, cand trebuie sa te asiguri ca nu mai exista risc de inghet, si toamna, cand bulbii trebuie scosi din pamant si depozitati in siguranta peste iarna; evident, intre timp trebuie udate corespunzator.

Cand se planteaza daliile

Cel mai bun moment pentru infiintarea plantatiei de dalii este primavara, cand riscul de inghet a disparut complet; de obicei acest lucru se intampla pe la inceputul lunii mai.

Alegeti un loc insorit si protejat de vant, sapati o groapa de 10 cm adancime si puneti bulbul in pamant, impreuna cu o mana de ingrasamant. Nu udati tuberculul imediat dupa plantare!

Daliile prefera un sol bine drenat, ca sa nu putrezeasca bulbul din cauza umiditatii excesive.

Cum se intretin daliile

Dalia nu este o floare care are nevoie de prea multa apa, insa trebuie toaletata cu grija. Ideala este irigarea prin picurare, metoda care ajuta si la prevenirea bolilor foliare.

Daliile infloresc de obicei la mijlocul verii si, daca sunt ingrijite corespunzator, va vor bucura ochii si sufletul pana tarziu in toamna, la caderea primei brume. Florile ofilite vor fi taiate mereu, pentru a stimula o noua inflorire si a avea dalii frumoase cat mai mult timp.

De asemenea, pentru o crestere si o inflorire cat mai abundenta se recomanda ciupirea varfului de crestere, copilirea lastarilor de pe tulpinile cu flori si indepartarea bobocilor laterali, pentru ca planta sa se dezvolte cat mai mult pe verticala si sa evitam ruperea lastarilor sub greutatea florilor.

Toamna, inainte de primele ingheturi, dalia se scurteaza la 10-15 cm deasupra solului, se scot bulbii si se lasa sa se usuce, inainte de a fi depozitati intr-o camera rece si intunecata. Bulbii vor fi asezati unii langa altii, nu unii peste altii, pentru a se pastra in conditii optime pana in primavara. Pentru a preveni umezirea bulbilor, dar si deshidratarea lor, incaperea trebuie sa aiba o umiditate medie. Ideal este sa ii tineti sub un strat de turba sau de fasii de ziare.

Daca iarna nu se anunta prea grea, puteti taia tulpinile uscate de la nivelul solului, iar pamantul in care se afla tuberculii poate fi acoperit cu iara, frunze sau paie sau chiar cu un alt musuroi de pamant.

Daliile in ghiveci

Dalia este o floare careia ii poate merge bine si in ghiveci, cu conditia ca vasul sa fie suficient de mare pentru a o sustine (dalia are tulpini inalte si frunze mari). Bublii trebuie sa fie tari si sa nu fie imbibati cu apa. Pentru un bun drenaj in ghiveci puteti pune in partea de jos a acestuia un strat de 3-4 cm de pietris sau cioburi, ori argila expandata.

Pentru ca ghivecele pot fi tinute la caldura si ferite, astfel, de capriciile vremii, plantarea bulbilor de dalie poate fi facuta si inainte de inceputul lunii mai.

Bolile daliei si daunatorii care trebuie tinuti la distanta

Ca orice planta, dalia este si ea expusa in fata bolilor si a daunatorilor.

Melcii, acarienii, afidele si coroposnita pot face mult rau plantei de dalie. De asemenea, trebuie facute tratamente contra bolilor foliare cum ar fi fainarea, viroza-mozaicul daliei, putregaiul cenusiu, fuzarioza sau verticiloza.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului