Plante de gradina

#ingrijire plante #sunatoare #cultivare sunatoare #ceai sunatoare #flori sunatoare

Cum sa cresti Sunatoarea

Originara din Asia, Sunatoarea este o planta perena extrem de raspandita acum in intreaga lume si utilizata atat pentru infrumusetarea gradinilor, dar mai ales pentru proprietatile sale curative. Sunatoarea, cunoscuta si sub numele de Hypericum perforatum, este o planta care se cultiva si dezvolta destul de usor, avand in vedere ca nu este foarte pretentioasa.



Iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a creste Sunatoarea


Opteaza pentru solurile argiloase


Desi nu ridica pretentii foarte mari in ceea ce priveste solul in care sa fie plantata, Sunatoarea se dezvolta cel mai bine intr-un pamant realizat din amestecul de nisip si argila. Solurile argiloase sunt benefice Sunatoarei, iar daca o vei cultiva intr-o zona in care pamantul retine foarte multa apa, este posibil sa se imbolnaveasca din cauza umiditatii in exces.


Ofera-i soare


Pentru o dezvoltare optima, Sunatoarea are nevoie de multa lumina si soare. Este adevarat ca te gandesti ca planta va fi afectata de canicula si de razele puternice ale soarelui, insa in mod cert va avea de suferit mai mult daca se va afla la umbra. Daca nu este posibil sa ii oferi un spatiu insorit de dimineata pana seara, incarca sa ii oferi un loc in care soarele ajunge cel putin 2 – 3 ore zilnic.


Planteaza Sunatoarea primavara


Sunatoarea poate fi cultivata cu ajutorul semintelor, insa daca ai posibilitatea, poti lua cativa butasi de la plantele salbatice. Semintele pot germina in aproximativ 3 luni, dar nici butasii nu sunt mai rapizi: acestia isi pot dezvolta radacina intr-un sezon intreg. De asemenea, daca optezi pentru seminte, le poti cultiva inca din luna ianuarie si transplanta apoi in gradina in luna aprilie.
Atentie: semintele de Sunatoare vor germina mai repede daca le vei mentine in apa la temperatura camerei cu o noapte inainte de cultivare .


Stimuleaza-i cresterea


In luna iulie, taie varful plantei pentru a o stimula pe aceasta sa isi dezvolte ramurile laterale si vor avea un aspect mult mai frumos si mai sanatos. Este recomandat ca aceasta taiere sa se faca dimineata pe racoare, dar nu inainte de a uda bine solul.


Culege-i frunzele


Sunatoarea are proprietati medicinale recunoscute in intreaga lume si, mai mult decat atat, americanii o numesc ( Prozac -ul natural) datorita puterii sale de calmare. Pentru a te bucura si tu de beneficiile sale, taie cateva ramurele in fiecare an si ajuta-le sa se usuce, atarnandu-le cu capul in jos. Mentine-le intr-un loc uscat si racoros cel putin o luna, dupa care poti incepe sa le utilizezi in tratarea unor afectiuni.

Sfat! Ai grija la zona in care plantezi Sunatoarea deoarece este o planta invaziva (la fel ca menta) si se va raspandi in intreaga gradina, acaparand restul florilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului