Plante de gradina

# crestere dalii # ingrijire dalii # dalii gradina #dalii #plante de gradina

Cum sa cresti si sa ingrijesti daliile

Florile din gradina sunt frumoase si aduc multa placere privirii celor ce le cultiva. Daliile sunt printre preferatele celor ce isi doresc o curte plina de culoare. Iata sfaturi despre cum sa cresti si cum sa ingrijesti aceste flori:

Cand stau inflorite daliile?

Aceste flori sunt populare pentru ca au o perioada mare de timp in care stau inflorite, si anume din primavara pana la primul inghet. Sunt renumite si pentru ca ofera o varietate mare de forme si culori in care se gasesc. Pentru cei care isi doresc o gradina inflorita la finalul sezonului, daliile sunt alegerea corecta.

Unde sa le plantezi?

Daliile au nevoie de putine ingrijiri din punct de vedere al locului unde sunt plantate. Astfel ca ele pot sa fie puse in orice sol fertil si bine irigat, care sa fie in soare, cu posibilitatea de adapostire. Iarna in unele locuri se poate ca florile sa reziste pe parcursul intregului sezon si apoi sa fie din nou aduse la viata primavara. In alte situatii se pot indeparta din locul unde erau si pune din nou primavara. Imediat cum primul inghet a facut frunzisul sa se inegreasca, ele se duc intr-un loc lipsit de inghet si frig si sunt replantate in acelasi loc cand vine primavara si pericolul a trecut pentru ele.

Cum sa plantezi daliile?

Poti sa incepi sa plantezi tuberculii in sfarsitul lunii mai, atunci cand inghetul in principiu a luat sfarsit. Daca nu s-a intamplat acest lucru, asteapta pana cand vine caldura si nu pune planta in pericol de inghet. Trebuie sa sapi o groapa si sa pui in ea materie organica care sa ajute dalia, iar apoi amesteci totul pentru a pregati locul pentru planta care trebuie sa fie imediat sub sol. Este important sa plantezi cu partea potrivita in sus. Pentru acest lucru trebuie sa cauti care este tija veche si aceea este varianta buna, care se pune in sus. Se uda bine ulterior. Dupa aproximativ 5 saptamani se formeaza lastari noi, care trebuie aparati impotriva daunatorilor. In iulie este un moment bun sa legi lastarii de o tija sau sa folosesti un suport care sa ajute florile.

Cum sa ai grija de dalii?

Daliile trebuie ingrijite mai ales iarna. Inainte de a le depozita este bine sa fie taiate. Daca sunt lasate in gradina peste iarna, atunci trebuie taiate imediat cum florile au trecut si s-au uscat frunzele plantei, inegrindu-se.

In primavara, cand planta a ajuns la aproximativ 20 de centimentri inaltime, se poate ciupi si atunci se vor forma alte flori din acelasi loc.

Ce beneficii aduc daliile?

Daliile sunt frumoase, sunt relativ usor de ingijit si de inmultit si sunt o adevarata bucurie pentru ochii celor care stau in gradina.

Tipuri de dalii

Tipurile de dalii populare sunt:

  • Dalia „Noapte araba”- este cu flori mari si culoare rosu inchis
  • Dalia „ Bishop of Llandaff”- are florile semi-duble si este rosie cu frunzis aramiu
  • Dalia „Juliet”- are flori simple violet
  • Dalia „Indian Summer”
  • Dalia „Tahoma Moonshot”

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare