Plante de gradina

#ingrijire lavanda #plantare lavanda #plantare levantica #levantica #lavanda

Cum sa cresti si sa ingijesti lavanda

Lavanda este una dintre plantele care poate fi folosita in multe scopuri. Cele mai multe intrebuintari ale lavandei le vom gasi in industria cosmetica. Uleiul esential de lavanda este apreciat pentru efectul calmant, iar lavanda uscata poate fi cel mai bun odorizant natural pentru camera sau dulapuri. De ceva timp, lavanda este folosita si in gastronomie. Iata cum se cultiva si se ingrijeste lavanda!

Cum se planteaza lavanda

Poti planta lavanda din semninte sau folosind butasi de lavanda, ambele variante sunt bune pentru a obtine o cultura frumoasa.

Daca plantezi lavanda din butasi, planta va creste mai repede si se va dezvolta mai mult.

La fel de eficienta este insa si plantarea lavandei din seminte pe care le poti achizitiona de la magazinele specializate.

Lavanda se planteaza intr-un loc calduros. Plateaza pentru inceput semintele intr-o tava cu un amestec de sol foarte usor sau vermiculit fin care se va scurge usor. Semintele vor incolti si vor incepe sa creasca in aproximativ doua saptamani, iar in aceasta etapa rasadurile vor trebui mutate intr-un loc unde se pot bucura din plin de lumina soarelui. Plantele pot fi udate, dar nu au nevoie de foarte multa apa pentru ca acest lucru le-ar putea face sa mucegaiasca. Cand lavanda incepe sa aiba frunze, planta se muta in ghiveciul ales pentru plantarea finala.

Inainte de a muta rasadul sau de a pune butasul in pamant, asigura-te ca ai ales vasul perfect pentru ca frumoasa ta floare sa creasca si sa se dezvolte corespunzator.

Vasul potrivit pentru lavanda este unul din materiale care respira, asa cum este terra cotta. Planteaza lavanda intr-un astfel de ghiveci pentru a-i asigura cele mai bune conditii de crestere. Pe masura ce planta se dezvolta, in fiecare primavara, va avea nevoie de un vas si mai mare pentru ca asa va putea inflori si va creste.

Umple vasul cu un mix facut din 60% muschi de turba si 40% perlit si adauga si cateva maini de compost. Daca nu adaugi compost atunci cand plantezi lavanda, va trebui sa fertilizezi solul o data la trei saptamani cu o emulsie diluata de peste sau alge.

Odata ce ai plantat lavanda in vasul final, planta va incepe sa creasca. In primul an, nu va creste foarte mult, dar va face flori. Incepand cu al doilea an, lavanda se extinde mai mult si va face flori mai mari.

Cum usuci lavanda

Lavanda are numeroase intrebuintari, iar una dintre metodele prin care o putem pastra mai mult timp este sa o uscam. Iata cat de simplu este sa usuci lavanda.

Recolteaza tulpinile cand vezi primele flori care s-au deschis. Recolteaza lavanda in zilele insorite, dupa ce roua de pe plante s-a uscat, dar inainte ca soarele sa inceapa sa arda. Taie tulpina pana la primul rand de frunze. Fa un buchet de 50 de fire si leaga-l. Atarna buchetele de lavanda intr-un loc uscat, racoros, unde nu ajunge lumina soarelui. Lavanda se usuca in aproximativ o luna, daca este pastrata in aceste conditii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului