Plante de gradina

#maghiran #ingrijire maghiran #crestere maghiran

Cum sa cresti maghiran

Cresterea maghiranului reprezinta o modalitate excelenta de a aroma bucataria sau gradina. Plantele de maghiran sunt ideale si pentru atragerea fluturilor a altor insecte benefice pentru gradina.


Ce este maghiranul


Maghiranul este o planta usor de crescut, ideala atat pentru gradini, cat si pentru ghivecele din bucatarii. Exista mai multe specii de maghiran: maghiranul dulce, maghiranul de ghiveci si maghiranul salbatic, cunoscut si sub numele de oregano.

Toate aceste specii de maghiran sunt cunoscute pentru utilizarile lor in bucatarie, pentru asezonarea a numeroase preparate culinare. Maghiranul este cultivat si pentru mirosul foarte placut.


Cum sa cultivi maghiran


Chiar daca maghiranul este o planta perena, este adesea cultivata anual deoarece nu rezista peste iarna, in mediile cu temperaturi foarte reduse. Atunci cand plantezi maghiran, este mai bine sa il cultivi din seminte, in ghivece pe care sa le pastrezi in casa, la temperaturi moderate, in special in lunile de iarna si primavara.

Umple ghivecele cu pamant si impinge semintele la cativa centrimetri. Ghivecele pot fi transferate afara doar dupa ce sezonul rece se incheie. De asemenea, este foarte important sa pozitionezi ghivecele in zone cu mult soare, iar pamantul sa fie bine drenat. Ai grija ca pamantul in care stau semintele de maghiran sa fie in permanenta umed, insa evita sa uzi planta in exces.

Este indicat ca intr-un ghiveci sa ai doar o singura planta de maghiran. In acest fel vor avea mai mult loc de desfasurare.

Pamantul in care plantezi maghiranul trebuie sa fie bine fertilizat si sa ofere plantei nutrientii de care are nevoie. In sezonul rece, daca maghiranul este plantat in gradina, este indicat sa il acoperi un strat de ingrasaminte naturale, care sa il protejeze de temperaturile scazute.


Cum sa ingrijesti maghiranul


Maghiranul nu necesita o ingrijire speciala, insa trebuie sa il uzi frecvent. Deoarece rezista foarte bine la temperaturile ridicate si in perioadele de seceta, maghiranul este o planta care poate fi cultivata si de incepatori. Chiar daca uiti sa o uzi, planta nu va muri imediat.

Ai grija ca iarna sa asezi ghivecele de maghiran in locuri cu temperaturi mai ridicate si sa pastezi solul umed.


Cum sa recoltezi maghiranul


Pe langa cresterea maghiranului in scopuri estetice, maghiranul poate fi folosit cu succes si in bucatarie, la aromatizarea a numeroase preparate culinare. Atunci cand recoltezi maghiranul este recomandat sa culegi mladitele inainte ca florile sa se deschida.

In acest fel, maghiranul cules va avea o aroma mult mai intensa. Atunci cand infloreste, maghiranul are un gust mai amar. Frunzele de maghiran se strang in buchete pe care trebuie sa le agati in spatii intunecate, racoroase, uscate si bine ventilate. In acest fel se vor usca frumos si isi vor conserva toate aromele placute.

Frunzele proaspete de maghiran pot fi depozitate in frigider pana la 3 - 4 zile. Cel mai bine este sa le depozitezi intr-o punga de plastic, pe prosop de bucatarie din hartie.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului