Plante de gradina

#crini #flori de gradina #ingrijire flori #Kniphofia #crinul faclie #ingrijire crini

Cum sa cresti Kniphofia, Crinul Faclie

este o planta ornamentala de gradina, de origine africana, cunoscuta si sub numele de " ", "lanterna" sau "floarea facliei" ca urmare a aspectului ei de torta aprinsa.



Kniphofia face parte din regnul Plantae, familia Asphodelaceae, incluzand in jur de 70 de specii native din Africa.


Calitatile Kniphofiei


Planta este apreciata in special datorita faptului ca isi schimba culoarea in functie de anotimp, de la galben la rosu, portocaliu, verde lime si chiar crem. Floarea este utilizata adesea in aranjamente sau folosita pe post de fundal in straturi perene. Desi are origini africane, floarea facliei este cultivata astazi si in regiunile temperate. Diversitatea speciilor de Kniphofia scade in regiunile nordice.

Inalta si impunatoare, Kniphofia este o planta vibranta, intens colorata, de efect pentru orice gradina. Intr-un aranjament de gradina in culori tari, Kniphofia constituie o alegere foarte potrivita. O alta modalitate de a o folosi in decorul gradinii este sa o plantezi pe un fond verde, de iarba bogata, pentru a scoate in evidenta linia verticala a florii si culorile sale vii.

O alta calitate a Kniphofiei o reprezinta faptul ca este o planta nepretentioasa, care poate fi crescuta destul de usor, fara sa aiba nevoie de udare in mod frecvent.

Multe specii de Kniphofia sunt vesnic verzi, astfel incat te poti bucura de aceasta planta pe toata durata anului. Daca alegi, insa, o specie foioasa, planta va inflori in fiecare vara, la inceputul perioadei.

Gratie inflorescentei plantei, care este foarte deasa, crinul faclie atrage pasarile care vin sa se hraneasca cu nectar. Florile sunt mici si tubulare, in nuante de rosu, portocaliu, galben sau crem.


Cum ingrijesti Kniphofia


Perioada de inflorire a plantei este cuprinsa intre lunile iunie - septembrie, iar cea de plantare, intre lunile martie - noiembrie.

Cumparata la ghiveci, Kniphofia costa in jur de 12 lei bucata. Opteaza pentru puietii din magazinele de specialitate astfel incat sa ai o mai mare autonomie asupra acestei plante.

Planta se aseaza in plin soare sau intr-un loc partial umbrit. Planteaza-o intr-un sol fertil , bogat in humus. Solul poate fi atat umed, cat si foarte bine uscat.

Toamna, inlatura compostul care se depune pe spicele florii si adauga in jurul coroanei plantei un strat de mulci. Poti folosi ace de pin pentru acest lucru.

Primavara, redu dimensiunea plantei, astfel incat foliajul sa fie unul cat mai proaspat. Cand se dezvolta colonii de Kniphofia, imparta-le primavara in grupuri separate, in scopul de a evita supraaglomerarea. Pana cand se vad semne de deteriorare pe flori din cauza inghesuielii, planta poate fi lasata in pace chiar si ani de zile in locul in care a crescut.

Stropeste putin planta cu apa atat vara, cat si iarna, pentru a-i asigura un minim de umiditate. Daca, insa, sunt ploi dese, apa trebuie drenata pentru ca planta sa nu aiba de suferit.

Desi este rezistent la inghet, crinul faclie are nevoie de oarecare protectie impotriva frigului. Unele specii de Kniphofia mor iarna, insa cresc la loc la inceputul verii.

Sursa foto: crocus.co.uk
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului