Plante de gradina

#citrice #gradina #portocale #mandarini

Cum sa cresti citrice pe vreme rece

Citricele sunt recunoscute pentru faptul ca se dezvolta cel mai bine acolo unde clima este blanda, iar temperaturile sunt mai ridicate, dar pentru ca in tara noastra clima nu este constanta, cresterea citricelor poate fi usor problematica. Totusi, exista anumite trucuri care iti vor permite sa cresti citrice chiar si cand temperaturile sunt scazute.


Opteaza pentru portocal


Lamai-ul sau lime-ul sunt mai  putin tolerante atunci cand vine vorba de temperaturi scazute, asa ca daca vrei sa cresti un astfel de arbore , ar fi bine sa  eviti  aceste doua variante.  Pe de celalata parte, portocalul, mandarinul si grapefruitul sunt 3 specii care rezista mai usor la frig.  Poti achizitiona copaceii direct de la un magazin de specialitate sau poti planta samburii fructelor intr-un ghiveci si transplanta apoi puiul de citric.


Fereste-l de frig


Atunci cand plantezi copacul in gradina, asigura-te ca acesta este asezat intr-un loc mai ferit si mai protejat de frig si vant. Opteaza pentru o zona in care ajunge mult soare, dar totusi locul este imprejmuit de in gard si eventual alti copaci. Astfel, in perioada iernii, arborele va fi mai ferit de vantul rece si de temperaturile extrem de scazute.


Creaza o mica sera


Formeaza in jurul copacului un mic acoperis pe care sa il invelesti cu o folie de plastic. In acest fel, arborele va fi ferit de vant si vremea rece, dar in acelasi timp va primi suficienta lumina pentru a se dezvolta. Creaza un suport din lemn sau metal pe care sa il inradacinezi in pamant si  peste care sa infasori folia transparenta.


Construieste un banc de pamant


In jurul radacinii copacului, ridica o mica movila de pamant si eventual de crengi si frunze pentru a mentine o temperatura cat de cat acceptabila si pentru a impiedica zapada si gheata sa ajunga la firele radacinilor. Chiar daca frunzele copacului pot sa se usuce, sa inghete si sa cada, radacina nu va fi afectata. Aceasta movila se poate construi la inceputul lunii noiembrie si poate fi indepartata in luna martie.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare