Plante de gradina

#flori gradina #fluturi #amenajare gradina #flori

Vrei sa atragi fluturii in gradina? Ce flori trebuie sa plantezi

O gradina plina de fluturi colorati pare desprinsa din povesti. In realitate, nu este complicat sa iti populezi gradina cu aceste insecte frumoase si delicate. Planteaza in gradina anumite specii de plante si flori care atrag fluturii.

 

Florile pe care le plantezi in gradina pentru a atrage fluturii sunt in mare parte cele clasice, pe care le-ai mai intalnit pana acum si in gradina bunicilor sau a parintilor tai.

Plantele traditionale din gradinile cu fluturi sunt cele in culori puternice, cu flori mici care permit accesul usor la nectar. Printre aceste flori special plantate pentru fluturi se numara iarba-fluturilor, echinaceea, hisop, aster (ochiul-boului), liatris (steaua-stralucitoare). De asemenea, arbustii adauga o structura intregului peisaj in timp ce hranesc fluturii, asadar poti planta in gradina calinul (bulgarasul de zapada), itea sau soc. Aceste plante si arbusti se dezvolta cel mai bine la soare, de care si fluturii au nevoie pentru a-si mentine metabolismul.

Pentru a prelungi perioada de inflorire in gradina, foloseste un mix de plante anuale si perene. Atunci cand in gradina nu sunt prea multe flori, primavara tarziu si spre final de vara, foloseste ghivece cu flori. Foloseste o combinatie de jardiniere, ghivece pentru terasa si cosuri suspendate pentru ca florile sa fie si la inaltime, cand vrei sa atragi fluturi in gradina. Cele mai bune flori sunt cele bogate in nectar, precum pentas (steaua egipteana), mararite, lantana (floarea caleidoscop), petunia si carciumaresele.

Pentru a atrage cat mai multi fluturi in gradina, include nu doar flori de culori diferite, dar si plantele cu inaltimi diferite. Un rand cu flori pitice poate arata fabulos intr-o gradina bine aranjata, insa acestea nu vor atrage prea multi fluturi. Pentru a se hrani, fluturii cauta flori de o anumita inaltime. Atunci cand plantezi in gradina flori si plante de inaltime medie, gradina ta va arata bine, si in acelasi timp vei atrage o varietate mare de fluturi aici. Dintre acestea poti alege eutrochium sau caprifoiul. Anumite specii de fluturi prefera florile care cresc mai aproape de pamant precum lavanda, garofitele sau ochiul-boului.

Plante pentru omizile de fluture

Multi fluturi depun ouale pe anumite plante. Uneori, acestia cauta flori dintr-o anumita familie, alteori prefera sa depuna ouale doar pe o anumita specie de floare. Atunci cand plantezi in gradina specii bogate in nectar sunt mari sanse ca o viitoare generatie de fluturi sa apara aici. Nu te speria de eventualele stricaciuni pe care omizile le fac pe planta gazda. Spre deosebire de alte omizi care distrug plantele din gradina, cele de fluture nu provoaca stricaciuni pe plantele pe care se asaza.

Florile ochiul-boului sunt o sursa importanta de nectar pentru fluturii care migreaza in toamna, dar inainte, larvele fluturelui se hranesc cu frunzele plantelor. Anumite specii de fluturi se hranesc cu nectar din plante care le asigura o anumita toxina si in acest fel acestia nu vor mai fi mancati de anumiti pradatori. Alti fluturi isi hranesc puii doar cu frunzele anumitor plante.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului