Plante de gradina

#plantare flori #flori #plante de gradina #ingrijire flori #flori pentru taiat #alegere flori

Cum realizezi o gradina cu flori de taiat

Cand muncesti mult in gradina pentru a avea plante frumoase si sanatoase, iti este greu sa le tai pentru a face aranjamente deosebite, in vaze, pentru decorul casei tale. Cu toate acestea, un buchet de flori proaspete iti poate inveseli ziua si iti coloreaza si lumineaza orice incapere. Rezerva un spatiu al gradinii special pentru a cultiva flori de taiat.

Iata ce trebuie sa faci pentru a avea o gradina cu plante de taiat:


1. Fa o lista cu florile dorite


Alege flori anuale si flori perene. Ca varietate, limiteaza-te la 5-10 tipuri. Opteaza pentru flori cu codite lungi, care sunt candidatele ideale pentru aranjamentele in vaze. Gandeste-te la cateva soiuri care infloresc primavara, vara si toamna, in asa fel incat sa acoperi mai multe perioade: mijloc de vara, sfarsit de vara, inceput de toamna etc.

Unele flori, precum panselutele, au nevoie de putin spatiu, in timp ce altele, precum daliile, trebuie plantate astfel incat sa beneficieze de suficient spatiu.

Pe langa florile cele mai bune pentru taiat (precum trandafiri, gladiole , crini, lalele, narcise etc), gandeste-te si la arbusti infloriti, ierburi ornamentale si alte plante care se potrivesc in buchetele mixte.


2. Alege locul din gradina dedicat florilor de taiat


In general, florile care se taie si se folosesc in aranjamente sunt plante carora le plac locurile insorite. Alege o zona din gradina unde este soare cel putin 6 ore pe zi si unde pamantul nu ramane umed in permanenta. Curata locul prin inlaturarea gazonului, radacinilor sau celorlalte lucruri care ar dauna cresterii noilor flori. Imbogateste pamantul cu un strat de material organic cu ajutorul unei furci. Este suficient un strat de aproximativ 10 cm cu frunze tocate, muschi de turba, compost etc.


3. Planteaza


Insamanteaza sau cumpara si planteaza puieti. Cea de-a doua varianta este mai usoara deoarece nu vei mai avea atat de mult de asteptat si vei vedea mai clar straturile si tipurile de flori.

Planteaza puietii dupa ultimul inghet, cand vremea incepe sa fie mai frumoasa si stabila. Cand cumperi semintele sau puietii, citeste cu atentie informatiile despre planta si cere ajutorul unui specialist. Este important sa alegi plantele care se potrivesc pentru gradina ta. Daca nu ajung la maturitate, vei investi degeaba in cresterea lor, fara sa te poti bucura de ele.

Aranjeaza plantele in straturi, punandu-le unele langa altele pe cele care au aceleasi nevoi de apa, soare si drenaj. In general, florile mai inalte se pun in straturile din spate pentru a nu umbri plantele mai scunde.


4. Ingrijirea florilor de taiat


Uda florile constant si imprastie un strat de mulci in jurul acestora. Poti folosi fan, ace de pin sau alte ingrediente care impiedica cresterea buruienilor si ajuta la retinerea umezelii in sol.

Indeparteaza florile si frunzele uscate pentru a permite plantelor sa infloreasca o perioada cat mai lunga de timp. Cand trece sezonul florilor timpurii, curata si pregateste zona din nou, apoi planteaza flori tarzii, cum sunt crizantemele.

 

5. Taie florile


Taie florile cand este rece afara si pune-le imediat in apa calduta. Adu-le in casa, taie-le coditele inca o data si pune-le intr-o vaza cu apa si conservant floral pentru a prelungi viata acestora. Afla mai multe despre Cum sa mentii prospetimea florilor in vaza [[//gradina.acasa.ro/plante-de-apartament-112/cum-sa-mentii-prospetimea-florilor-in-vaza-153640.html]].

Sursa foto: jmmds.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului