Plante de gradina

#ingrijire plante #ger #plante ghiveci # ingrijire plante iarna

Cum protejezi plantele din ghiveci de ger

Frigul din sezonul rece poate afecta sanatatea plantelor tale. De aceea, in aceste zile de toamna este bine sa incepi sa le asiguri protectia necesara impotriva temperaturilor scazute, a vantului si a precipitatiilor. Iata cateva trucuri simple care te vor ajuta sa-ti protejezi plantele din ghiveci de frigul toamnei si de gerul iernii.


Muta in interior plantele sensibile


A venit momentul sa muti cele mai sensibile plante in interior, pentru a le proteja de frigul de afara. In casa temperaturile sunt mai ridicate, iar plantele nu risca sa degere. Amplaseaza ghivecele in apropierea unui geam, astfel incat sa beneficieze de lumina soarelui si de ultimele raze calduroase. Primavara, cand temperaturile vor fi prietenoase, poti scoate ghivecele din nou pe balcon, pe terasa ori in gradina.


Uda plantele dimineata


Oricat de mult ti-ai dori, uneori nu poti aduce toate ghivecele cu plante in casa, mai ales arbustii pitici. In acest caz, le poti asigura protectie afara. Conform specialistilor, udarea plantelor dimineata, cand soarele incepe sa isi arate timid razele, le protejeaza de inghet si le determina sa se adapteze mai usor noilor temperaturi.


Aplica un strat de mulci


Mulciul este "accesoriul" bun la toate in gradina. Aplica un strat generos de mulci peste pamantul din ghiveci. Acest lucru va preveni inghetarea solului si va mentine umiditatea optima la nivelul radacinilor. Daca nu ai mulci la indemana, poti folosi ziare, materiale textile sau folii de plastic.


Pune ghivecele unele langa altele


Asa cum oamenii se incalzesc mai repede atunci cand stau unii langa altii, la fel se intampla si in cazul plantelor. Specialistii recomanda sa pui ghivecele unele langa altele sub un zid inalt, sub o banca, sub o streasina sau oriunde pot beneficia de un acoperis. Plantele isi vor tine singure de cald in sezonul rece.

Este recomandat sa pui plantele mai sensibile la frig in mijlocul grupului, iar plantele mai rezistente la frig in exteriorul lui. Plantele rezistente vor actiona ca o bariera protectoare pentru celelalte "surate".


Pune ghivecele in cutii de carton


Cutiile de carton reprezinta o solutie ieftina, dar foarte eficienta de protejare a plantelor din ghiveci. Tot ce trebuie sa faci este sa cumperi cutii de carton de diferite marimi, astfel incat fiecare ghiveci sa incapa in cutie si sa ii ramana si ceva spatiu in jurul ei.

Pune ghivecele in cutii, cu tot cu tavitele pentru colectarea apei in exces. In cazul plantelor sensibile, poti inveli ghivecele in materiale textile, astfel incat solul sa nu inghete. Lasa cutia cu gura deschisa, pentru ca plantele sa poata respira.


Asaza un scaun deasupra ghivecelor


Un alt truc simplu, recomandat de specialisti pentru protejarea plantelor din ghiveci de frig si ger, este asezarea unui scaun deasupra ghivecelor. Peste scaun, poti pune o patura. Asigura-te ca aceasta acopera picioarele scaunelor, pana la pamant, si nu permite frigului sa ajunga la plante. Aceasta modalitate de protejare a plantelor din ghiveci este recomandata in special pe perioada serii si a noptii, cand temperaturile sunt mai scazute.

Tu cum iti protejezi plantele din ghiveci de frig si ger?

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului