Plante de gradina

#ghivece #iarna #gradina # protejare ghivece

Cum protejezi ghivecele din gradina pe timp de iarna

Pe timp de iarna, cand temperaturile scad simtitor, ghivecele si alte containere din gradina pot avea de suferit in lipsa unei ingrijiri adecvate. Pentru a le putea folosi si la primavara, iata ce masuri ai putea sa iei pentru a-ti proteja ghivecele din gradina de frigul iernii!

 

1. Plaseaza ghivecele in spatii inchise


Una dintre primele masuri pe care le poti lua pentru a-ti proteja ghivecele este aceea de a le muta intr-un spatiu inchis, unde sa nu fie expuse intemperiilor si inghetului. Iata care sunt ghivecele pe care este indicat sa le adapostesti pe timp de iarna:

  • teracota: riscul ca aceasta sa inghete si sa crape este foarte mare; in plus, chiar daca reusesc sa supravietuiasca unei ierni, ghivecele din teracota devin mai fragile si, intr-un final, se vor sparge;

 

  • sticla: daca ai plante in ghivece sau containere din sticla, nu ezita sa le adapostesti pe timpul iernii; desi apa nu penetreaza in peretii acestora pentru a-i face mai fragili, pamantul imbibat cu apa mareste riscul ca vasele sa se crape, la un moment dat;

 

  • vasele glazurate: un ghivechi glazurat in interior si in exterior este mai rezistent decat cele din teracota, ceramica ori sticla, insa nu este recomandat sa fie tinut in gradina pe timp de iarna, intrucat nu este lipsit complet de riscul de a se crapa din cauza apei inghetate.

 

2. Infasoara ghivecele sensibile


Daca nu iti poti depozita intr-un spatiu inchis vasele din gradina, atunci protejeaza-le cu ajutorul unor invelitori. De pilda, unul dintre cele mai bune materiale in acest sens este panza de sac. Foloseste una groasa si infasoar-o de doua ori in jurul ghiveciului (pentru o protectie suplimentara), acopera si marginile vasului si, la final, leaga totul (in partea de sus si in partea de jos) cu o sarma solida si rezistenta .

Utile se vor dovedi si foliile cu bule de aer, materialele textile groase (paturi) sau fibra de sticla. Indiferent de materialul foloisit pentru a-ti proteja ghivecele din gradina, tine minte sa adaugi, la final, un strat de folie de plastic, care nu va permite patrunderea apei in interiorul vasului.

 

3. Anumite ghivece sunt rezistente la frig


Daca stii care sunt vasele pe care ar trebui sa le protejezi pe timp de iarna, afla ca exista o serie de materiale care au mai putine sanse sa iti faca probleme in sezonul rece . Cateva dintre acestea sunt: polistirenul, plasticul, fibra de sticla, lemnul, betonul. Fiind rezistente, poti plasa in interiorul lor plante care indura frigul si care vor da o pata de culoare gradinii tale pe timpul iernii.

 

4. Pune ghivecele in casa


Pentru a proteja plantele sensibile la frig, dar si ghivecele din materiale care se degradeaza in urma inghetului, ia in considerare plasarea acestora in casa, intr-un loc cu o temperatura placuta constanta. Ca regula generala, daca ai plante provenind din zone exotice, calde, cu ierni uscate, acestea ar trebui ferite de frig si inghet. Iata cateva dintre plantele din gradina pe care ar trebui sa le protejezi pe timp de iarna: aloe vera, cactusul, lamaiul, iasomia de camera, leandrul etc.

Sursa foto: gardenworldimages.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului