Plante de gradina

#ingrijire trandafiri #trandafiri

Cum pregatesti si protejezi trandafirii de gradina in lunile de iarna

 

Toamna tarziu este sezonul in care trandafirii intra in repaus vegetativ si se peregatesc pentru odihna din timpul iernii, dar ii poate afecta foarte tare daca nu sunt protejati cum trebuie.

Ce trebuie sa faci pentru a pregati trandafirii pentru iarna

In a doua jumatate a lunii octombrie se recomanda sa nu mai tai florile ofilite. Acest lucru va favoriza formarea fructului care va semnala trandafirului faptul ca e momentul sa se pregateasca pentru venirea iernii. Pentru a pastra un aspect ingrijit al tufei poti smulge petalele.

Tunderea tufelor

Dupa caderea frunzelor se recomanda o taiere de usurare-curatare a tufei. Se taie toate ramurile la o lungime de aproximativ 50-60 cm, pentru a nu se rupe crengile, plesnirea altoiului sau dislocarea tulpinei din cauza viscolului sau a zapezii. Trebuie sa tai si ramurile moarte, cele bolnave, deteriorate, cele slab dezvoltate si ramurile care cresc spre interiorul tufei

Fertilizare

Sub nicio forma nu se mai administreaza ingrasaminte trandafirilor. Regula de baza este sa nu se mai fertilizeze cu 8 saptamani inainte de venirea primului inghet. Altfel, trandafirii vor ingheta.

Irigare

Daca nu ploua, chiar daca este frig afara, in zilele mai calduroase, cand pamantul nu este inghetat, uda bine solul la radacina trandafirului, astfel incat sa fie umed la o adancime de 30 - 40 cm.

Boli si daunatori

Este foarte important sa elimini toate frunzele si ucaturile din jurul trandafirilor si din intreaga gradina pentru a impiedica raspandirea bolilor si a daunatorilor care pot afecta tufa de trandafiri. Frunzele si ramurile uscate sunt un loc foarte bun pentru adapostirea insectelor si supravietuirea ciupercilor pe timpul iernii.

Tratament pe baza de cupru

Pentru ca trandafirii sa reziste cat mai mult pe timpul iernii, tebuie sa-i tratezi cu zeama bordeleza (piatra vanata) sau alte fungicide pe baza de cupru. Zeama bordeleza previne boli ca Patarea rosie, Monilioza, Basicarea Frunzelor, Rapan, Mana, Alternarioza, Arsura frunzelor, Sfasierea frunzelor. Cuprul continut de zeama bordeleza contribuie la buna maturizare (lemnificare) a crengilor trandafirilor. O buna maturizare ajuta planta sa treaca cu bine de inghetul de peste iarna. De asemenea, cuprul impiedica infectarea ranilor plantei si ajuta la cicatrizarea lor. Zeama bordeleza este acceptata si in agricultura bio si se aplica pe frunze toamna, atunci cand frunzele sunt inca verzi.

Inghet

La sfarsitul lunii noiembrie si inceputul lunii decembrie, cand vin ingheturile, in functie de zona in care locuiesti, pentru a proteja altoiul plantelor acopera-l cu un musuroi de 20 - 30 cm. Atentie! Nu face musuroaiele cand afara este este inca cald. Sub musuroi se vor forma lastarasi care vor ingheta peste iarna. Scurteaza un pic crengile (taiere de usurare) dar numai daca consideri ca acestea pot fi rupte de zapada.

Protejarea trandafirilor plangatori si urcatori

Cand vin ingheturile ai grija mare de trandafirii pomisori si plangatori care sunt altoiti pe trunchi inalt. Altoiul lor este expus si riscul de a ingheta este mare. Pentru a proteja altoiul trebuie invelita coroana cu un sac umplut cu paie sau frunze. Sacul sa fie din panza. Nu folosi saci din polietilena, deoarece nu permit aerisirea, iar in zilele insorite din februarie vor porni mugurii, care apoi vor degera. Aceasta metoda devine ineficienta daca temperatura scade sub -20 ºC. O metoda mai buna este sa faci din plasa un cilindru in jurul pomosorului pe care sa-l umpleti cu frunze. Pastreaza aceasta protectie atat timp cat exista riscul de inghet.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului