Plante de gradina

#plante de gradina #tuberoza #ingrijire tuberoza #sfaturi ingrijire

Cum ingrijesti tuberoza

Recuperata din Lumea Veche, existenta de dinaintea perioadei columbiene, tuberoza este una dintre cele mai parfumate si mai frumoase plante pe care le poti creste in gradina. Alba si viguroasa, aceasta planta este ideala pentru decorul gradinii din perioada de vara si inceputul de toamna.

Tuberoza este o planta perena din familia Asparagaceae, provenita din Mexic. Una dintre cele mai parfumate plante de gradina, tuberoza este utilizata ca planta decorativa si in parfumerie. Floarea are o lunga istorie, fiind cunoscuta si folosita chiar si de catre azteci .


Caracteristici ale tuberozei


Tuberoza (Polianthes tuberosa) este o planta originara din Mexic care infloreste noaptea. Tuberoza se planteaza intr-un loc insorit, primavara, dupa ultimul inghet . In perioada de crestere, planta are nevoie de apa si fertilizatori in mod constant.

Planta creste intr-un spic de 45 cm care produce un buchet de flori albe foarte parfumate. Florile infloresc din partea de jos a spicului pana in varf. In general, florile rezista chiar si doua saptamani daca tulpina este curatata in mod constant.

Planta este specifica celei de-a doua parti a verii si inceputului de toamna. Tuberoza infloreste in august si septembrie.

De preferinta, planta trebuie crescuta intr-un loc in plin soare si udata mediu. Tuberoza nu necesita ingrijiri speciale. Este bine ca planta sa creasca intr-un sol mediu umed, bogat in materie organica. Cand este in stare latenta in lunile friguroase, planta nu necesita apa.

Dupa ce frunzisul ingalbeneste in toamna, nu mai este nevoie sa uzi planta. Dupa ce aceasta moare, se culeg rizomii si se depoziteaza intr-un recipient uscat, inchis ermetic.

Este recomandat ca floarea sa fie cultivata langa terase, de-a lungul aleilor din gradina sau in apropierea spatiului de locuit, pentru ca parfumul sau sa se faca simtit. In cazul in care acesta este prea puternic, floarea poate fi utilizata in decorul gradinii la distanta de terasa sau ferestre.

Planta nu prezinta mari probleme in ceea ce priveste sanatatea, insa este bine sa fie ferita de afide si melci.


Intrebuintari ale tuberozei


Tuberoza era cunoscuta de catre poporul aztec. Florea a avut atributii magice si mitice, gratie nectarului si parfumului care se spunea ca ar avea puteri speciale. De-a lungul istoriei, floarea a devenit extrem de importanta in cultura indiana, fiind folosita in cadrul ceremoniilor, in diverse ritualuri sau pentru decor. In perioada victoriana, tuberoza era o floare funerara.

In Hawaii, tuberoza este o floare traditionala cu ajutorul careia se fac ghirlande. In Taiwan, tuberoza constituie un ingredient alimentar si este folosit in restaurantele de lux. In Mexic, floarea este utilizata in buchetul de nunta si ca planta decorativa.

De asemenea, tuberoza este folosita ca planta taiata pentru diverse aranjamente florale. Planta rezista destul de bine si in vaza, daca i se schimba apa si este ingrijita.

Pe langa cresterea acesteia in gradina, tuberoza este o planta potrivita si pentru ghiveci, tinut in casa sau pe terasa.

Sursa foto: lalaessentialoils.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare