Plante de gradina

#strelitia #pasarea paradisului #ingrijire strelitia

Cum ingrijesti Strelitia (Pasarea Paradisului)

Strelitia, cunoscuta si sub denumirea populara de Pasarea Paradisului, este una dintre cele mai frumoase plante din lume, cu un aspect si un colorit deosebite.

Denumirea de Pasarea Paradisului a fost dobandita datorita formei unice a florii. Aceasta seamana cu un cap de pasare si este viu colorata in nuante de portocaliu sau galben. Aproape la fel de frumoase precum florile de Strelitia sunt si frunzele. Acestea sunt ovale si au aproximativ 10 centimetri latime si 20 lungime.

Floarea a fost denumita oficial dupa numele reginei Charlotte de Mecklenburg-Strelitz (Strelitzia).
 

Caracteristici Strelitia (Pasarea Paradisului)


Strelitia sau Pasarea Paradisului este o planta originara din Africa de Sud. In Romania, poate fi ingrijita doar ca planta de apartament. Nu este o planta foarte pretentioasa, insa cel mai bine creste daca ii respecti anumite cerinte minime. Daca doresti ca Strelitia ta sa infloreasca din primul an, este bine sa stii ca acest lucru nu se va intampla. Pasarea Paradisului infloreste abia dupa 3-4 ani dupa ce a fost semanata.
 

Ingrijire Strelitia (Pasarea Paradisului)


Strelitia creste armonios daca este amplasata intr-un colt semi-umbros din casa. Adora solul argilos si ii place sa fie udata din abundenta, insa fara a permite apei sa musteasca deasupra pamantului. Specialistii spun ca Strelitia si-a dezvoltat un sistem "imunitar" excelent, devenind rezistenta chiar si in cazul in care nu este udata permanent si chiar daca este plantata intr-un alt sol decat cel argilos.

Un aspect foarte important de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi sa ingrijesti Strelitia sau Pasarea Paradisului este temperatura. Pe cat de rezistenta este Strelitia la lipsa apei din sol, pe atat de repede isi va pierde din vigoare si frumusete daca este lasata in frig. Strelitia nu suporta temperaturile mici, cu atat mai putin inghetul, de aceea in sezonul rece este indicat sa o amplasezi langa o sursa de caldura, insa nu foarte aproape de aceasta.

Vara, cand temperaturile sunt cuprinse intre 20 si 30 de grade Celsius, Strelitia se poate scoate pe terasa sau pe balcon. Este indicat sa stea in soare cel putin 4 ore, dupa care este indicat sa o muti la umbra.

Din cand in cand, este indicat sa aplici substante fertilizante usoare (la fiecare 2 saptamani). Strelitia nu se planteaza in ghivece mari, chiar daca este o planta ce creste destul de mult.
 

Inmultire Strelitia (Pasarea Paradisului)


Strelitia se inmulteste prin seminte, doar daca nu sunt mai vechi de 6 luni. Cu o zi inainte de plantare, introdu semintele in apa. Dupa 24 de ore, scoate semintele si planteaza-le intr-un ghiveci. Semintele germineaza in 6 luni, dupa care planta incepe sa creasca.

O alta metoda de inmultire pentru Strelitia (Pasarea Paradisului) este divizarea ruberilor.
 

Boli si daunatori Strelitia (Pasarea Paradisului)


La fel ca toate celelalte plante si Strelitia este supusa atacurilor unor boli si daunatori. Dintre daunatori, paianjenul rosu comun este cel mai frecvent la Strelitia. Frunzele atacate se decoloreaza si se usuca. Dintre boli, la Strelitia apare septerioza.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului