Plante de gradina

#gradina #plante gradina #steaua egipteana #pentas lanceolata #ingrijire steaua egipteana

Cum ingrijesti Pentas lanceolata (steaua egipteana)

Pentas lanceolata (steaua egipteana) este o planta perena semiarbustiva, cu un colorit deosebit de frumos. A fost adusa in Europa tocmai din Yemen si, cu timpul, a devenit una dintre cele mai indragite plante decorative.

Denumirea florii deriva din limba greaca, in care "pente" inseamna "cinci". Pentas lanceolata are 5 petale dispuse in forma de stea.

Caracteristicile plantei Pentas lanceolata

Aceasta planta are frunze ovale, lanceolate, ce ating 10-15 centimetri si prezinta multe inflorescente din flori mici. Este disponibila in diverse culori, de la alb si roz, la mov si rosu. Vara, florile atrag fluturii si devin o adevarata pata de culoare in gradina ta.

Pentas lanceolata se ingrijeste usor

Steaua egipteana se ingrijeste foarte usor si nu are mari pretentii fata de conditiile de mediu. Are nevoie de un sol mediu, bine drenat, eventual mranita de transplantare imbogatita cu 10% fertilizant pe baza de balegar si alge.

Pentru a se dezolta armonios, aceasta floare are nevoie de soare din plin in perioada de dezvoltare. In verile cu temperaturi caniculare pe perioade indelungate de timp, Pentas lanceolata trebuie amplasata intr-o zona umbrita la orele amiezii.

Umbra nu este o problema pentru Steaua egipteana, iar in ceea ce priveste temperaturile, cele mai potrivite sunt cele de 16-18 grade Celsius.

Cat despre udare, aceasta ar trebui realizata la fiecare 2-3 zile. Pentas lanceolata nu suporta nici solul uscat, insa nici pe cel udat excesiv. De aceea, este indicat ca udarea sa se faca regulat, pentru a mentine o umezeala optima a solului.

Daca tii florile in ghiveci, este recomandat sa fertilizezi solul de doua ori pe luna cu solutii nutritive pentru plantele cu flori. In fiecare primavara, este indicat sa toaletezi Pentas lanceolata, pentru a permite dezvoltarea unor lastari noi.

Florile apar la inceputul verii

Pentas lanceolata infloreste de la inceputul verii pana spre sfarsitul toamnei daca este tinuta in gradina. In interior, aceasta planta poate inflori inclusiv iarna. Pe parcursul infloririi, vei observa ca unele flori se ofilesc. Este indicat sa le rupi, pentru a permite dezvoltarea unor noi flori. Inflorescentele au in permanenta in jur de 50 de stelute de 1-2 centimetri in diametru.

Cum se face inmultirea

Daca vrei sa obtii mai multe flori Pentas lanceolata, poti apela la butasire. Acest procedeu se realizeaza primavara sau vara. Inmultirea florilor se poate face si prin seminte, in lunile ianuarie-februarie. Pentas lanceolata se transplanteaza anual, in luna aprilie.

Ce boli poate avea Pentas lanceolata

In general, Pentas lanceolata este o planta destul de rezistenta, insa pot aparea probleme in momentul in care lasi solul sa se usuce prea mult. In acest caz, frunzele se ingalbenesc si cad. Daca pui prea multa apa, poti provoca putrezirea radacinilor.

Cat despre daunatori, Pentas lanceolata poate fi atacata de paianjenii rosii, caz in care ai putea fi obligat sa folosesti un insecticid pentru a-i combate. Afidele si fluturii albi sunt alte insecte atrase de Pentas lanceolata.

Foto: tropicalplantbook.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului