Plante de gradina

#ingrijire plante #ciclama #ingrijire ciclama

Cum ingrijesti o ciclama

Ciclama ( Cyclamen persicum) este o planta cu tuberculi care poate inflori pana la 3-4 ani, daca este bine ingrijita. Este o planta perena din zona mediteraneana, ce infloreste de regula din septembrie pana in martie-aprilie. Culoarea florilor de cyclamen variaza de la alb, roz, rosu pana la violet, dar exista si multe alte nuante intermediare. Iata cateva reguli de ingrijire a acestei plante:


1 Pamântul in care se cultiva ciclama trebuie sa fie foarte permeabil, drenabil, pentru ca apa sa nu se balteasca in jurul radacinilor. Planta are radacini foarte sensibile astfel ca acestea pot putrezi in caz de umiditate excesiva. O solutie buna este sa pui apa in farfurioara ghiveciului si sa lasi planta sa-si traga singura cat are nevoie.

2 Este bine ca solul sa nu fie umed la suprafata . Niciodata nu se adauga apa peste planta deoarece acest lucru favorizeaza aparitia mucegaiului.

3 Planta prefera temperaturile mai scazute de, maxim 20 de grade si trebuie ferita de lumina directa a soarelui.S e va aseza la lumina, dar in asa fel incât lumina soarelui sa nu bata direct pe ea.

4 Umiditatea atmosferica trebuie sa fie relativ ridicata iar pentru a realiza acest lucru este bine sa pulverizezi apa pe frunzele plantei in cantitate moderata.

5 In perioada de inflorire este bine sa tratezi planta cu o solutie fertilizanta cam o data la doua saptamâni. De asemenea, retine ca in perioada de inflorire planta cere o atmosfera mai racoroasa. Pe masura ce se trec florile si frunzele, acestea trebuie smulse direct din tubercul, pentru a lasa loc noilor lastari.

6 Dupa ce planta nu mai infloreste si frunzele se usuca trebuie sa reduci udatul, fara a-l inceta complet. Lasa planta la repaus si aseaza ghiveciul intr-un loc umbrit, la o fereastra estica sau vestica.

7 Nu aseza planta in caldura din bucatarie sau in apropierea caloriferului pentru ca se va ofili.

8 O metoda de reproducere a plantei este prin divizarea tuberculilor, operatiune care se face primavara târziu. Se taie radacina in mai multe bucati, având grija ca pe fiecare bucata sa ramâna câtiva muguri.

9 In ceea ce priveste daunatorii, se pot aminti acarienii, care pot fi combatuti intr-o prima faza prin spalarea plantei, iar daca metoda nu este eficienta se poate folosi insecticid special.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare