Plante de gradina

#flori de vara #hoya #floarea de ceara #hoya carnosa

Cum ingrijesti Hoya sau Floarea de ceara

Hoya carnosa sau floarea de ceara este o planta cu un aspect foarte placut si un miros imbatator. Este usor de ingrijit, nu necesita udari frecvente si este rezistenta la temperaturi ridicate. Va infrumuseta orice locuinta.
 

Ce este Hoya carnosa


Hoya carnosa sau floarea de ceara este un mic arbust catarator, originar din Asia. Are frunzele eliptice, groase si carnoase. Florile sunt roz, cu petale carnoase ca de ceara sau portelan. Este o planta ideala pentru apartamente, pentru florile frumoase si parfumate.

Florile la Hoya, asezate in manunchiuri sau in coroana, sunt foarte frumoase. De obicei, florile sunt albe cu stamine in nuante de rosu si violet. Din florile trecute, in anul urmator pe aceeasi pedunculi vor aparea noi flori.

Pe lungimea tulpinei apar mici radacini cu care planta se poate agata pe stative special construite. Planta necesita cativa ani pana la aparitia primelor flori, insa dupa aceea va inflori in fiecare an.
 

Cum ingrijesti floarea de ceara


Sol si amplasare. Floarea de ceara prefera solurile bine afanate. Nu se va dezvolta niciodata in solurile tari de gradina. Planteaza floarea de ceara doar in containere cu gauri de drenaj, care contin pamant de buna calitate. Ghivecele care atarna sunt ideale pentru florile de ceara, deoarece tulpina lunga se va ramifica frumos.

Floarea de ceara trebuie amplasata in spatii cu mult soare, la ferestrele de sud sau vest. Se poate dezvolta si la umbra, insa nu va mai inflori. Lumina stralucitoare, indirecta este cea mai potrivita pentru floarea de ceara. De asemenea, trebuie sa ai mare grija si la ce temperatura o tii. Nu trebuie lasata niciodata la temperaturi mai joase de 10 grade.

Apa. Floarea de ceara trebuie udata foarte bine o data la doua saptamani. Inainte de a o uda, pamantul trebuie sa fie complet uscat. Aceasta planta este toleranta cu temperaturile ridicate si seceta, insa nu se va dezvolta foarte bine in solurile umede in permanenta. Apa cu care uzi floarea de ceara trebuie sa fie la temperatura camerei. Nu folosi niciodata apa rece, deoarece planta va avea un soc si este posibil sa nu se mai dezvolte.

Dupa ce ai udat planta, este indicat sa indepartezi imediat excesul de apa care se aduna in tavita ghiveciului. Dupa ce planta infloreste, este indicat sa reduci frecventa udarii doar o data pe luna. Pe perioada de iarna este indicat sa eviti sa mai uzi planta. Reia insa udatul odata cu venirea primaverii.

Fertilizare. Floarea de ceara are nevoie de fertilizare o data pe an, in lunile de vara. Foloseste un fertilizator universal. Ai grija sa nu fertilizezi niciodata planta in lunile de iarna, deoarece planta nu va mai inflori in anul urmator. De asemenea, evita sa rupi frunzele vechi sau lastarii noi in speranta ca floarea se va dezvolta mai frumos. Dimpotriva, planta nu va mai inflori.

In plus, nu este indicat sa indepartezi nici florile vechi si ofilite. Lasa-le sa se usuce si sa cada singure.

Replantare. Floarea de ceara nu necesita replantare frecventa. Se dezvolta incet si poate fi pastrata in acelasi ghiveci chiar si 2 - 3 ani. Nu replanta floarea de ceara dintr-un ghiveci mai mic in unul mai mare, deoarece pamantul va avea nevoie de mai multa apa. Incearcasa muti planta in ghivece cu 5 centrimetri mai mari in diametru, la fiecare replantare.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului