Plante de gradina

#flori de gradina #gaillardia aristata #gaillardia

Cum ingrijesti floarea Gaillardia aristata

Gaillardia aristata este o planta perena deosebit de atractiva, ideala pentru gradina de vara cu flori. Planta are flori din iunie pana in octombrie. Poti folosi Gaillardia aristata pentru a contribui la aspectul frumos al gradinii sau pentru a folosi florile in ornamente naturale in vaza. Planta se cultiva si se intretine usor, avand nevoie doar de mult soare.

Daca iti place floarea-soarelui, ia in considerare si posibilitatea de a creste Gaillardia aristata, o planta inrudita.
 

Gaillardia aristata - fluturas


Gaillardia aristata mai este cunoscuta sub numele de gaillardia, blanket flower, iar in romana i se spune "fluturas" gratie petalelor sale asemanatoare cu fluturii colorati. Gaillardia aristata face parte din familia Asteraceae, fiind, asadar, inrudita cu floarea-soarelui.

Planta erbacee perena este originara din America de Nord. Gaillardia aristata creste pana la o inaltime intre 20 si 60 cm, avand o tulpina dreapta si ramificata. Floarea are petale rosii cu varfuri galbene. Fiecare floare are un disc maroniu sau purpuriu, asemanator cu cel de la floarea-soarelui. La florile mai mari, diametrul acestora poate ajunge la 6 cm. Unele frunze sunt lunguiete, in timp ce altele sunt zimtate. Pe suprafata tulpinii si frunzelor sunt peri.
 

Cum cultivi si ingrijesti Gaillardia aristata


Gaillardia aristata este o planta care nu are nevoie de ingrijiri speciale. Planta creste usor din seminte intr-un mediu uscat si cald, avand nevoie de putina apa.

Planta se propaga prin seminte in perioada martie-aprilie sau in septembrie. Cele mai recomandate zone pentru a creste Gaillardia aristata sunt cele de campie, insa planta se dezvolta si in alte regiuni.

Aceasta prefera un sol cald si uscat, preferabil nisipos, insa se adapteaza si la alte tipuri de sol. Cu toate acestea, pentru a creste Gaillardia aristata trebuie sa te asiguri ca este asezata intr-un loc foarte luminos, in plin soare. Cand semeni florile, aseaza-le la o distanta de 20 - 40 cm unele de altele. Pentru a germina, planta are nevoie de o perioada intre 12 si 45 de zile.

Nu este obligatoriu ca indepartezi coroana florii odata ce s-a uscat, insa acest procedeu ajuta planta sa infloreasca din nou. Planta nu necesita ingrijiri pe timp de iarna.
 

Intrebuintari pentru Gaillardia aristata


Gaillardia aristata este o floare deosebit de frumoasa, o specie ornamentala ideala pentru a fi utilizata atat in gradina, in designul general al acesteia, cat si in ghivece sau ca planta taiata. Ca planta taiata si tinuta in vaza cu apa, floarea rezista intre 6 si 10 zile. Gaillardia aristata poate fi cultivata cu succes de-a lungul aleilor din gradina sau in borduri mixe.

Gaillardia aristata este o planta utila in gradina nu doar datorita frumusetii ei, dar si pentru ca atrage pasarile, insectele si fluturii.
 

Cat te costa Gaillardia aristata in magazine


Daca vei cumpara planta in ghiveci, te costa intre 6 si 12 lei, in functie de ghiveci. Magazinele de specialitate vand flori de Gaillardia aristata produse din seminte si rasaduri certificate international.

Sursa foto: insideiris.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului