Plante de gradina

#coleus # ingrijire coleus #urzica ornamentala

Cum ingrijesti Coleus

Coleus este o planta cu un colorit senzational, rezistenta in fata factorilor externi si deosebit de frumoasa in orice gradina. Plantele din specia Coleus pot fi cultivate si in ghiveci, pentru a infrumuseta apartamentul, insa pot fi cultivate si direct in solul din gradina .
 

Caracteristici Coleus


Coleus face parte din familia Lamiaceae si este o planta anuala, care se inmulteste prin seminte si ramuri. Foliajul se gaseste in diverse culori placute, de la rosu aprins, la verde, roz, bej, purpuriu, galben si gri inchis.

Florile de Coleus infloresc spre sfarsitul verii. Planta poate atinge inaltimi de pana la 90 de centimetri, insa daca este crescuta in casa nu ajunge sa fie atat de inalta.

Cu toate ca aceasta planta face parte din familia urzicilor, ea este o menta si nu are proprietatile intepatoare ale urzicii.
 

Cum plantezi Coleus


Coleus, cunoscut si sub denumirea de "urzica ornamentala" este o planta nepretentioasa, care prefera sa aiba un sol nisipos, bine drenat.

Aceasta planta de gradina sau de apartament adora temperaturile mari, insa nu cele care depasesc cu mult 30 de grade Celsius. Plantele trebuie sadite la 30 cm una de alta. Odata ajunse la o inaltime de 10-15 centimetri, este indicat sa-i rupi varful tulpinii, pentru a-i induce o crestere ramificata. Indeparteaza mugurii florilor imediat ce se formeaza.

Este recoamndat sa uzi solul in permanenta, insa nu excesiv. Un sol uscat va provoca ofilirea plantei. Dupa ce sadesti Coleus, este bine sa acoperi pamantul cu un strat protector, care conserva umiditatea si caldura.
 

Cum ingrijesti Coleus


Coleus nu are voie sa fie amplasat direct in lumina soarelului. Coloritul este mult mai puternic daca planta se afla intr-un loc semi-umbros. O data la 2-3 saptamani este bine sa folosesti un ingrasamant lichid pentru ca planta ta sa se dezvolte armonios si repede.

Din toamna pana la inceputul primaverii nu se mai adauga ingrasamant.
 

Inmultire Coleus


Coleus se inmulteste atat prin insamantare, cat si prin butasire. Butasirea se face in perioada iulie-septembrie. Butasii se taie din lastarii noi, cam de 70 de centimetri. Partea taiata se presara mai intai cu o pulbere rizogena si se pune apoi intr-un ghiveci cu pamant amestecat cu nisip grosier.

Insamantarea se face iarna, in luna ianuarie sau februarie.
 

Boli si daunatori Coleus


Cel mai frecvent, Coleus este atacat de afide, cosenila fainoasa si tripsidul. Coleus nu dezvolta boli decat daca este tinuta in conditii neprielnice - sol uscat, temperaturi mici.
 

Specii de Coleus


In lume, exista mai multe specii de Coleus, insa cele mai frecvente, cu un aspect deosebit de estetic. Unele specii prefera soarele. Este vorba despre: Alabama Sunset, Pat Martin, Pineapple, Saturn, Solar Flare, Solar Eclipse, Solar Furnance, Solar Shadow, Solar Spectrum, Solar Storm, Plum Parfait, Burgundy Sun.

Alte specii de Coleus sunt mari amatoare de umbra. Este vorba despre Black Magic, Brilliancy, Dark Star, Duckfoot, Freckles, India Frills, Japanese Giant, Mardi Gras, Purple Emperor, Red Ruffles, Sunset, The Line, Thumbellina.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare