Plante de gradina

#arbusti decorativi #kerria japonica #arbusti japonezi

Cum ingrijesti arbustul decorativ kerria japonica

Kerria japonica este un arbust decorativ originar din Japonia si China, care face parte din familia Rosaceae. Arbustul este una dintre cele mai bune alegeri pentru gradina, gratie rezistentei sale si a nevoilor medii de ingrijire.
 

Kerria japonica, trandafirul domnesc


Planta este cunoscuta si sub numele de trandafir domnesc sau trandafir boieresc. Kerria japonica are forma de tufa si prezinta lastari arcuiti cu frunze verzi, ovale si mici, zimtate pe margini. Frunzele au o culoare de un verde stralucitor si o textura crocanta. Acestea rezista pana tarziu in toamna, dupa care cad fie verzi, fie ingalbenite. Exista mai multe varietati ale acestei plante: Golden Guinea, Kin Kan, Picta, Pleniflora, Shannon.

Planta infloreste de doua ori pe an, in mai-iunie si august-septembrie. Florile mici, galbene si batute sunt dispuse in varful lastarilor. Cand arbustul este inflorit, are un aspect deosebit de frumos, care atrage toate privirile datorita ramurilor sale usor arcuite, crescute in toate directiile si a florilor ca niste ciucuri mici si galbeni. Cea de-a doua inflorire este mai putin abundenta decat prima. Iarna, crengile plantei pot avea o culoare galben-verde.
 

Cum sa cresti kerria japonica


Arbustul poate fi plantat intr-un sol normal, in semiumbra, intr-o zona din gradina unde beneficiaza de lumina naturala filtrata. Nu este recomandat ca planta sa fie crescuta in plin soare deoarece florile si lastarii se vor usca. Pentru o crestere armonioasa, este recomandat sa fie udat constat cu putina apa, pentru a mentine solul umed, fara sa exagerezi, insa.

Kerria japonica este o planta perena cu crestere rapida, cu necesitati minime de ingrijire. Planta rezista foarte bine la frig, astfel incat nu este nevoie sa-i asiguri protectia pe timp de iarna.

Arbustul se inmulteste prin lastari, butasi sau marcotaj. Lastarii crescuti din radacina se despart de planta mama si se planteaza in alta parte, fie la inceput de primavara, fie toamna, inainte ca planta sa infloreasca.

Kerria japonica are nevoie periodic de tundere pentru a preveni extinderea tufei. Lastari noi apar din radacina si tufa devine tot mai bogata daca este lasata sa creasca. Este recomandat ca tufele imbatranite sa fie regenerate prin taiere aproape de sol. Ramurile uscate trebuie si ele sa fie indepartate.

Arbustul necesita fertilizatori la nivel mediu. O cantitate prea mare de fertilizator incurajeaza cresterea vegetativa si reduce inflorirea plantei.
 

Cum folosesti kerria japonica in gradina


Poti folosi kerria japonica ca un punct de atractie in gradina ta. Arbustul este ideal pentru locurile umbroase, pentru a delimita niste spatii sau ca planta de gradina in perioada de iarna. Arbustul isi pastreaza crengile verzi, astfel incat este perfect pentru gradina ta de iarna.

In cazul in care ai in gradina un colt sau un zid intunecat, planteaza aici kerria japonica pentru a lumina acest spatiu. Planta poate fi crescuta cu succes in partea de nord a gradinii.

Sursa foto: elitemulch.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului