Plante de gradina

#dezvoltarea plantelor #cresterea plantelor #influenta lunii #lumina plante

Cum influenteaza Luna cresterea plantelor din gradina

Luna, satelitul natural al Pamatului, are o mare influenta asupra cresterii plantelor. Inca din vechi timpuri, gradinarii au inteles ca procesul de dezvoltare a plantelor este grabit sau incetinit, in functie de fazele Lunii .

Specialistii care au studiat acest aspect sustin ca Luna nu controleaza doar mareele, ci si mediul lichid, favorizand aparitia unor perioade propice pentru plantare si alte activitati de gradinarit. Lumina este mai puternica in anumite perioade ale ciclului lunii, ceea ce contribuie la imbunatarirea procesului de germinare. Iata cateva moduri in care Luna isi manifesta influenta asupra plantelor.

1 Plantele in Luna Noua

Luna Noua este una dintre cele patru faze selenare si apare atunci cand satelitul se interpune intre Pamant si Soare, fiind iluminat discul de pe fata nevazuta. In aceasta perioada, influenta Lunii se manifesta asupra apelor subterane, care sunt atrase catre suprafata si hranesc din abundenta radacinile plantelor. In aceasta faza, lumina lunii incepe sa creasca, favorizand un cadru perfect pentru dezvoltare.

Acum este timpul sa cultivi plante care produc seminte in afara fructului: salata verde, broccoli, conopida, sparanghel, varza, telina si spanac, printre altele. Luna Noua este benefica si pentru recoltare, transplantare, plivit si aplicarea pesticidelor.

2 Plantele in primul patrar

In faza primului patrar, lumina lunii devine mai puternica, incurajand cresterea semintelor si dezvoltand armonios cresterea frunzelor. Acum este timpul sa cultivi plante anuale care cresc mai sus de nivelul solului, adica cele care produc seminte in interiorul fructului. In aceasta faza, cel mai bine se vor dezvolta fasolea, rosiile, vinetele, mazarea, ardeii, castravetii, pepenele rosu.

Tot acum este indicat sa tunzi gazonul, pentru a permite cresterea sanatoasa a altor fire de iarba.

3 Plantele in Luna Plina

In Luna Plina, astrul noptii rasare atunci cand apune Soarele si apune atunci cand rasare Soarele. In aceasta etapa, lumina lunii atinge nivelul maxim. Specialistii spun ca acum nu este cea mai buna perioada pentru cultivare. Dar ulterior, lumina incepe sa scada si plantele se concentreaza pe dezvoltarea radacinilor si pe germinarea semintelor, atragand umiditate din patura de apa subterana.

Cand este Luna Plina, poti rasfata pamantul cu substante fertilizatoare si nutritive, care vor ajuta plantele sa se hraneasca. Odata cu descresterea luminii lunii, este indicat sa cultivi radacinoase, precum cartofi, ceapa, morcovi, sfecla, ridichi, pastarnac etc.

4 Cresterea plantelor in ultimul patrar

Cand Luna intra in ultima faza, lumina incepe sa-si piarda din nou din putere, iar apele se retrag, fortand radacinile sa cresca si sa se extinda pentru a-si gasi sursa de apa. Prin urmare, aceasta perioada este favorabila cresterii plantelor cu radacini mari, cum sunt pomii fructiferi sau arbustii.

Tot in aceasta perioada te poti ocupa de taierea pomilor fructiferi si de plivit. In sezonul de recoltare, cea mai buna perioada in care poti conserva legumele si fructele este in ultimul patrar al Lunii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului