Plante de gradina

#varza #plante #gradina #plante gradina #varza kale

Cum cultivi varza Kale

Kale (Brassica oleracea) este o specie de varza foarte apeciata petru beneficiile sale asupra sanatatii. Nu este o leguma foarte populara, in ciuda faptului ca are un gust bun, dar a inceput sa castige din ce in ce mai multi adepti in randul vegetarienilor si al persoanelor care vor sa manance cat mai sanatos.

Varza Kale contine potasiu, fosfor, zinc, fier, calciu, vitamina K, vitamina B12 si vitamina A, iar datorita continutului scazut de calorii este indicata in curele de slabire.

Caracteristicile verzei Kale

Varza Kale se inrudeste cu alte legume, cum ar fi varza obisnuita, broccoli si conopida. Este disponibila in doua culori: verde prafuit, respectiv mov. Ambele soiuri de varza Kale sunt comestibile, insa cea mov este utilizata si in scop ornamental datorita coloritului deosebit.

Cum cultivi varza Kale

Varza Kale are o singura cerinta speciala: sa fie cultivata pe vreme racoroasa. Prin urmare, este o leguma ideala pentru a fi cultivata toamna sau primavara devreme. Poti sadi semintele de Kale direct in solul din gradina sau poti sadi semintele in rasadnite, iar dupa 4-6 saptamani faci transplantarea.

Indiferent de metoda pe care o alegi, este recomandat ca temperatura sa nu depaseasca 25-26 de grade Celsius. Planta este rezistenta la temperaturile ce scad pana la -6 grade Celsius, dar nu le suporta pe cele ridicate.

Solul propice pentru varza Kale este cel bogat, bine drenat, cu un pH intre 5.5 si 6.8. Este recomandat sa plantezi varza intr-o zona umbroasa, insa inainte de plantare este recomandat sa asterni un strat de compost pe sol.

Este indicat sa lasi 7 centimetri intre seminte, pentru ca plantele sa se poata dezvolta in voie. Intre randuri este recomandat sa lasi o distanta de 45-60 de centimetri. In ceea ce priveste udarea, este recomandat sa uzi varza Kale din belsug.

Plante companion

Varza Kale creste foarte bine daca are in preajma plante precum sfecla rosie sau alba, telina, plante aromate, ceapa si cartofi. Nu este indicat sa plantezi varza Kale in apropiere de fasole, capsuni si rosii.

Pe masura ce planta creste, frunzele se pot dezvolta destul de mult si pot atinge solul. Pentru a impiedica murdarirea frunzelor, este indicat sa asezi o mana de paie in jurul plantei.

Boli si daunatori

Varza Kale este rezistenta si nu este atacata de boli. Nu acelasi lucru se poate spune despre daunatori. In principiu, varza Kale poate fi atacata de daunatorii obisnuiti ai verzei: afide, omizi, larve, fluturele alb al verzei etc.

Cand poti recolta varza Kale

Daca alegi sa plantezi semintele de varza Kale direct in solul din gradina, recolta ta va fi gata peste 70-80 de zile, cu conditia sa fie respectate cerintele de temperatura ale plantei.

Daca alegi sa plantezi semintele in rasadnita, apoi sa le transplantezi, recolta va fi gata in 55 de zile de la transplantare. Este bine sa stii ca daca vrei sa recoltezi varza kale o poti taia la o distanta de 5 centimetri de sol. Astfel, planta va rodi din nou in 1-2 saptamani. Nu lasa planta sa imbatraneasca prea mult, caci frunzele vor deveni tari si nu vor mai fi aromate.

Foto: acehardwarecarlsbad.wordpress.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare