Hrisca (Fagopyrum esculentum) era candva un aliment de baza in alimentatia oamenilor, insa cu timpul au aparut tot felul de alte produse care au dus la decaderea ei. Totusi, in ultimii ani a inceput sa se vorbeasca tot mai mult despre alimentatia bio, astfel ca hrisca a inceput incet, incet, sa revina acolo unde ii este locul - in fruntea celor mai sanatoase alimente. Hrisca se cultiva foarte simplu, astfel ca o poti avea in vedere pentru cultura de anul viitor.
Cum cultivi hrisca
Hrisca face parte din categoria cerealelor integrale pe care medicii le recomanda deoarece au un continut bogat de vitamine, minerale, proteine si fibre. Hrisca trebuie cultivata intr-o zona insorita, dar trebuie sa tii cont si de alti factori inainte de a incepe insamantarea.
Temperatura este foarte importanta pentru cultura de hrisca. Boabele incep sa incolteasca atunci cand solul ajunge la o temperatura de 8 grade Celsius, iar plantele se vor dezvolta cel mai rapid atunci cand temperatura se va situa in intervalul 15-30 de grade Celsius. In cazul in care temperatura scade sub 13 grade Celsius, plantele isi vor incetini cresterea.
Terenul pe care vrei sa infiintezi cultura de hrisca trebuie curatat de buruieni inainte. Poti cultiva hrisca pe solul in care ai avut inainte cartofi, sfecla de zahar sau porumb. Cel mai prielnic sol pentru cultura de hrisca este cel usor, fertil si bine aerisit.
Hrisca suporta solurile slab acide si neutre, dar se dezvolta si in cele cu o aciditate mai mare.
Insamantarea
Pentru a avea o cultura sanatoasa si prolifica de hrisca, este indicat sa folosesti doar boabe mai mari, cu diametrul de 3,5-4 milimetri. Intre randuri, este indicat sa lasi o distanta cuprinsa intre 8-15 centimetri.
Lucrari de intretinere si fertilizare
Specialistii spun ca lucrarile de intretinere ale culturii de hrisca sunt la fel cu cele pentru porumb. Pentru hrisca, cele mai indicate ingrasaminte sunt cele de potasiu care nu contin clor (clorul afecteaza dezvoltarea rodului).
Nu este recomandat sa folosesti ingrasamant pe baza de gunoi de grajd, deoarece la temperaturi ridicate se descompune rapid si raspandeste prea multe substante azotoase in sol. Acestea favorizeaza dezvoltarea organelor vegetative si nu a celor generative.
Recoltarea culturii de hrisca
In general, dupa 25-30 de zile de la insamantare, hrisca devine matura, dar boabele se coc neuniform. Astfel, este indicata recoltarea culturii in doua etape. Prima etapa este atunci cand 2/3 din fructe au o culoare bruna. Este bine sa stii ca daca amani recoltarea, risti sa beneficiezi de o productie mai slaba, deoarece hrisca se scutura rapid atunci cand este coapta.
Cum consumi semintele de hrisca
Semintele de hrisca sunt aromate si au un gust usor dulceag. Ele pot fi consumate crude, fierte, prajite, simple sau in amestec cu alte alimente. Din hrisca se poate obtine si faina, pe care o poti folosi ulterior in bucatarie pentru a pregati diverse preparate culinare.
Beneficiile semintelor de hrisca
Semintele de hrisca nu contin gluten, de aceea pot fi consumate de persoanele care au intoleranta la acest compus. Hrisca are putine calorii, scade riscul de colesterol si riscul de diabet si intareste sistemul imunitar prin aportul de vitamina C.
Foto: dailyperricone.com