Asmatui este o planta aromatica ce poate fi folosita atat in bucatarie, cat si pentru tratarea unor afectiuni. I se mai spune hasmatuchi, chervil si patrunjel francez, dar denumirea in latina este Anthriscus Cerefolium.
Daca iti doresti sa ai in gradina o planta medicinala si aromata pe care sa o plantezi si sa o ingrijesti cu usurinta, iti recomandam asmatuiul.
Caracteristicile plantei Asmatui
Asmatuiul este o planta ce creste in special in locuri umbroase si umede. Florile plantei sunt albe si seamana cu niste mici umbrele. Tulpina erecta si cilindrica ajunge sa masoare intre 50-70 de centimetri si este acoperita cu perisori moi. Radacina de asmatui este pivotanta, subtire si ramificata.
Datorita aspectului, asmatuiul este confundat frecvent cu patrunjelul, insa aroma lui este dulceaga, asemanatoare cu cea de anason. Diferenta intre cele doua plante apare la textura, asmatuiul fiind mult mai firav cu tulpinite subtiri si frunze fine ce dau impresia de ofilire.
De la asmatui se folosesc frunzele in stare proaspata. Ele fot fi si conservate la borcan sau in congelator.
Cum plantezi asmatuiul
Asmatuiul este o planta anuala. Se cultiva primavara, iar in doua saptamani de la insamantare rasar primele frunze. In 30-40 de filme, poti deja sa recoltezi primele frunze. Este recomandat sa alegi un loc umbros in care sa plantezi asmatuiul, deoarece plantat la soare va face prea multe flori, iar frunzele nu se vor dezvolta la fel de bine.
Solul propice pentru asmatui este cel bogat in substante nutritive, bine drenat. Asmatuiul poate fi cultivat si in ghiveci, daca vrei sa ai mereu la indemana o planta aromatica pe care sa o poti folosi in salate si mancaruri.
Deoarece nu este o planta pretentioasa, asmatuiul poate fi cultivat de 2 ori pe an. Primavara - pentru o recolta de vara si la finalul verii (in luna august) - pentru o recolta de toamna si de iarna. Deoarece este o planta rezistenta la temperaturi mai scazute, asmatuiul va creste in gradina pana aproape de primul inghet. Nu rezista prea bine in verile fierbinti, dar se adapteaza foarte repede in ghivece si gradene.
Nu este recomandata conservata in stare uscata a asmatuiului, deoarece isi pierde atat din proprietati, cat si din aroma.
Utilizarile plantei
Asmatui este un condiment popular in Europa. Frunzele proaspete se toaca si se adauga in supe, salate, mancaruri, omlete, sufleuri si tocanite, la fel ca patrunjelul si frunzele de coriandru. Asmatuiul este considerat ca facand parte din "french fine herbes", alaturi de patrunjel, chives si tarhon.
Plin de vitamine si minerale, asmatuiul este foarte sanatos. Contine vitamina B, vitamina C, saruri minerale si uleiuri grase.
Ca planta medicinala, asmatuiul este folosit in tratarea unor afectiuni precum cistita, gastrita, astenia, reumatismul, guta, colicile hepatice, laringita, afectiuni oftalmologice si edemele. Asmatuiul are efect antiinflamator, tonic, cicatrizant si rezolutiv.
Cu asmatui iti poti ingriji tenul si poti amana aparitia ridurilor prin utilizarea unor ceaiuri.
Foto: bbc.co.uk