Plante de gradina

#gradina #plante gradina #tropaeolum majus #planta cataratoare

Cum cresti Tropaeolum majus

Tropaeolum majus este o planta cataratoare, ideala pentru decorul gradinii in vara si toamna, datorita frumusetii florilor sale. Pe langa aspectul deosebit, planta poate fi consumata ca aliment in bucatarie.

Tropaeolum majus este o planta erbacee, anuala, hermafrodita. Aceasta creste pe teritorii vaste, de la nivelul marii pana la o altitudine de 3000 de metri. In principal, Tropaeolum majus este intalnita in America de Sud, in Columbia, Bolivia, Peru.

Cum ingrijesti Tropaeolum majus

Tropaeolum majus mai este cunoscuta sub alte denumiri, precum nasturei, trofeu, bijuteria Africii, condurasi etc. Nativa din America de Sud, planta face parte din familia Tropaeolaceae. Floarea prefera solurile umede si cele bine drenate, in plin soare. Tropaeolum majus se dezvolta bine intr-un sol nisipos sau un sol acid, neutru si alcalin, insa se descurca si cu un sol saracacios. Este important ca planta sa beneficieze de soare, deoarece nu se poate dezvolta la umbra. Planta creste relativ repede, ceea ce o face o candidata ideala pentru gradinarii care vor sa obtina rezultate rapid.

Nasturelul creste pana la o inaltime de 3.5 metri. Din iulie pana in septembrie, planta face flori. Semintele se coc din august pana in octombrie. Florile sunt hermafrodite.

Primavara, semintele se sadesc in interior sau direct in gradina, dar dupa a doua jumatate a primaverii. Este recomandat ca pentru propagare sa fie plantata direct in gradina, deoarece, in cazul transplantarii pot aparea probleme. Germinatia dureaza in jur de 2 saptamani. Semintele se acopera cu un strat usor de pamant. Solul nu trebuie fertilizat in mod exagerat. Un fertilizator cu o cantitate mare de nitrogen face planta sa infrunzeasca masiv, insa va avea putine flori.

Desi extrem de atractiva, planta are cativa daunatori, precum omizile, gandacii, afidele negre, melcii si diversi virusi. De aceea, Tropaeolum majus necesita o ingrijire si supraveghere atenta, in special in ceea ce priveste atacul afidelor. De asemenea, planta nu suporta temperaturile extrem de joase, dar trece cu bine peste un inghet obisnuit.

Cum folosesti Tropaeolum majus in gradina

Planta este folosita in paturile de flori, pentru cosurile suspendate cu plante curgatoare, in bordurile de flori etc. Floarea prezinta interes gratie florilor sale in nuante de galben, crem si portocaliu. De asemenea, frunzele sunt foarte atractive, cu aspect marmorat. Un alt beneficiu al acestei plante il reprezinta faptul ca atrage fluturii si pasarea colibri. In plus, condurasii pot fi utilizati ca flori taiate in aranjamente florale.

Cele mai potrivite locuri pentru a cultiva nastureii sunt gradina in stil rustic si gradina de plante aromatice. O alta intrebuintare a acestei plante este in bucatarie. Se pot consuma frunzele si florile, care au un gust usor piperat, asemanator cu gustul de rucola. In general, nasturelul este folosit in bucatarie in prepararea salatelor. Planta poate servi si ca decor natural pentru diverse preparate naturale care sunt puse in valoare.

Foto: metafro.be

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului