Plante de gradina

#planta decorativa #planta ornamentala #tanacetum #bumbisor #flori de toamna

Cum cresti Tanacetum

Tanacetum este un gen care contine in jur de 160 de specii de plante care fac parte din familia Asteraceae. Multe specii de Tanacetum sunt originare din Emisfera Nordica.

Unele dintre cele mai cunoscute plante sunt Tanacetum vulgare, Tanacetum balsamita, Tanacetum argenteum. Tanacetum este o planta rezistenta folosita atat in designul gradinii, cat si ca planta medicinala. Tanacetum balsamita este cunoscut si sub numele de calomfir. Planta mai este denumita si bumbisor, calugar, galopar.
 

Cum cresti Tanacetum

Tanacetum este o planta erbacee, terapeutica si ornamentala. La maturitate, planta atinge o inaltime de 60 cm. Floarea de Tanacetum este asemanatoare margaretei si musetelului. Planta creste sub forma de tufe, are frunze cu aroma de citrice, zimtate pe margini si cu flori umbeliforme, care cresc in varful crengutelor. Florile au culori diferite, in functie de specie. La calomfir, Tanacetum are flori galbene. Tanacetum infloreste din iulie pana in septembrie. Semintele pot fi recoltate in aceasta perioada.

Tanacetum poate fi cultivat din seminte sau rasaduri. Planta poate fi intalnita si spontan, in natura. Este recomandat ca planta sa fie cultivata intr-o gradina cu un sol afanat, cu un nivel mediu de umiditate si intr-un loc insorit. In zonele poluate, se poate ca Tanacetum sa nu se dezvolte corespunzator.

Semintele se seamana la inceput de iarna, in interior, in rasaduri sau ghivece. Tanacetum se transplanteaza in gradina primavara, dupa ultimul inghet. In cazul Tanacetum vulgare, planta se autoinsamanteaza.

In cazul gradinilor aride sau a unei perioade secetoase, este recomandat sa folosesti ingrasamant pentru ca planta sa reziste. Pentru intretinerea plantei se recomanda prasirea si smulgerea buruienilor. Vara, in perioadele foarte uscate, floarea trebuie udata constant.
 

Cum folosesti Tanacetum


Tanacetum are un rol important in medicina naturista. Planta are proprietati antiinflamatoare, antiseptice si este folosita pentru a combate migrenele. Tanacetum mai este folosita si in fitoterapie, prin partile aeriene cand acestea infloresc.

O alta intrebuintare a plantei este cea de element de design. Florile de Tanacetum sunt deosebit de atractive, impodobind gradina dupa a doua jumatate a verii si la inceput de toamna.

In intrebuintarile populare, calomfirul este folosit in combaterea moliilor, dar si pentru a stimula cresterea parului.

O alta intrebuintare a plantei este in bucatarie. In salate se poate folosi aceasta planta.

Gradinarii care prefera in gradina lor plante rezistente pot opta pentru Tanacetum vulgare. Aceasta planta perena rezista foarte bine la seceta si in medii cu o clima dificila.

Florile pot fi utilizate grupat sau solitar in designul gradinii, dar sunt folosite adesea si ca flori de taiat, in aranjamente florale proaspete sau uscate. In gradina, Tanacetum vulgare se mai foloseste ca planta companion.

O alta intrebuintare a Tanacetum vulgare este cea de insectifug organic. Poti planta floarea langa arborii fructiferi sau langa rasadurile cu legume. Mirosul puternic al frunzelor de Tanacetum vulgare indeparteaza daunatorii.

Sursa foto: plant-identification.co.uk
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului