Plante de gradina

#plante #gradina #plante gradina #stephanotis

Cum cresti Stephanotis

Stephanotis este o specie de plante vesnic verzi, cataratoare, in care sunt cuprinse in jur de 15 specii. Planta face parte din familia Apocynaceae si cele mai cunoscute specii de Stephanotis sunt Stephanotis floribunda (iasomia de Madagascar), japonica, isaura, grandiflora, nana, longiflora etc.

Cum cresti si ingrijesti Stephanotis

Stephanotis este o planta atractiva, cu frunze cerate, de un verde inchis, cu flori albe, tubulare, de culoare alba, foarte parfumate.

Stephanotis este o planta frumoasa si pretentioasa, cu necesitati particulare de crestere. Planteaza floarea intr-un loc insorit, insa in asa fel incat lumina sa fie filtrata deoarece razele directe ale soarelui pot sa distruga frunzele. Iasomia de Madagascar se dezvolta cel mai bine intr-un mediu cu o temperatura intre 18 si 22 grade Celsius. Este important ca temperatura sa nu coboare niciodata sub 8 grade Celsius pentru ca planta sa poata rezista.

Stephanotis are doua etape de inflorire. Prima incepe in ianuarie si dureaza pana in mai, iar cea de-a doua incepe in iunie si dureaza pana in septembrie-octombrie. Floarea iasomiei atinge un diametru de 3 cm si isi schimba culoarea din alb in galben.

Stephanotis se uda regulat si mediu, fara sa exagerezi cu cantitatea de apa. Prea multa apa duce la putrezirea radacinii si la moartea plantei. In sezonul rece, planta se uda cu mai putina apa deoarece cresterea este lenta. Poti lasa compostul sa se usuce partial inainte de urmatoarea udare. Irigarea poate fi facuta iarna o data la 10-15 zile.

Planta poate fi crescuta si in ghiveci. Pentru a creste armonios, Stephanotis are nevoie de un bat sau un spalier pe care sa se intinda. Aseaza planta intr-un loc ferit de vanturile puternice si de razele directe ale soarelui. Sterge periodic frunzele de praful depus si pulverizeaza-le cu apa dedurizata pentru ca acestea sa se mentina proaspete.

Unul dintre avantajele acestei plante este faptul ca nu are daunatori specifici. Pentru transplantare, este recomandata luna aprilie. Inmultirea, insa, este dificil de realizat, facandu-se prin butasi, vara.

Stephanotis este o planta longeviva, care poate rezista pana la 10 ani, daca este ingrijita corespunzator. Plantata in ghiveci, Stephanotis creste pana la 2.5 metri. Crescuta in gradina, Stephanotis poate atinge chiar si o inaltime de 6 metri.

Cum folosesti Stephanotis

Stephanotis este, in principal, o planta decorativa. Stephanotis floribunda sau iasomia de Madagascar este des intalnita in aranjamentele florale si in buchetele de mireasa. Planta viguroasa, cu flori parfumate, in forma de stea, aceasta este deosebit de atractiva.

Stephanotis poate fi folosita ca floare de taiat pentru diverse buchete si aranjamente florale. Planta are avantajul de a se potrivi atat intr-un decor conservator, cat si intr-unul relaxat, pentru diverse evenimente sau in viata de zi cu zi. Fiind o floare cu un parfum puternic, este recomandat sa o tii in spatiile largi, bine aerisite.

Foto: flowersgallery.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare