Plante de gradina

#plante #gradina #plante gradina #plante ierboase #liriope

Cum cresti planta ierboasa Liriope

Liriope este un gen de plante ierboase originare din Asia, care fac parte din familia Asparagaceae. Avand aspect de tufa, cel mai adesea Liriope se foloseste ca planta de fundal.

Cum cresti si ingrijesti Liriope

Planta Liriope este apreciata gratie rezistentei sale atat la umezeala, cat si la uscaciune. Poti creste Liriope intr-un loc umbros, dar si in plin soare. Liriope este o planta nepretentioasa, adaptandu-se la diverse medii. O alta calitate a acestei plante este faptul ca poate fi mutata in gradina dintr-un loc in altul fara probleme.

Planta se dezvolta rapid si poate fi divizata usor. Unele specii de Liriope, cum este Liriope spicata, sunt plante invazive. Astfel de specii nu trebuie amestecate cu plante mai mici deoarece acestea din urma au de suferit din cauza plantei invazive si nu pot fi transplantate cu usurinta.

O specie non-invaziva este Liriope muscari. Aceasta nu se raspandeste, are flori purpurii, este adaptabila la mediu si rezistenta.

Liriope se planteaza intr-un sol fertilizat, cu un strat de compost si putin nisip. Planta poate fi crescuta in ghiveci initial, dupa care se divide si se transplanteaza in gradina. Uda planta moderat, adaugand putin fertilizant in apa. In perioada calduroasa, Liriope poate fi fertilizata cam o data la 3 saptamani.

Inflorescentele apar la finalul verii si inceputul toamnei. Acestea se taie dupa ofilire. Plantele crescute in ghiveci trebuie tinute intr-un loc luminos, ferit de umezeala multa. In perioadele cu ploi abundente, ghivecele se trag langa casa sau se aseaza intr-un loc ferit de ploaie. Pentru a rezista, planta de Liriope are nevoie de un drenaj foarte bun. Planta este atacata de paduchii de plante, care se pot elimina cu insecticid.

Liriope muscari

Liriope muscari este o specie de planta erbacee originara din Asia de Est. Aceasta planta perena, vesnic verde, coloreaza gradina de toamna cu florile sale atractive.

Liriope muscari este o planta intalnita in Coreea, China si Japonia, atat in padurile umede, cat si pe munti, la altitudini de pana in 1400 de metri.

Planta adulta atinge o inaltime de pana in 45 cm. Planta are un frunzis lucios, verde-inchis si radacini fibroase, terminate cu tuberculi. Florile sunt mici si apar sub forma de spic, la sfarsit de vara si inceput de toamna. Planta face fructe de culoare intunecata, care rezista peste iarna.

Cum folosesti Liriope

Gratie frunzisului sau vesnic verde, Liriope se foloseste ca planta de fundal si pat verde in gradina. Adesea, Liriope constituie o solutie facila de a umple un spatiu din gradina cu cheltuieli minime.

Planta este potrivita, de asemenea, pentru bordurile vii si poate fi crescuta individual sau impreuna cu alte plante, in functie de specie. Florile sale de un albastru-violet coloreaza gradina spre finalul verii si inceputul toamnei.

Liriope este o planta folosita si pentru a preveni eroziunea terenului, in special pentru gradinile in panta. Cel mai adesea, Liriope este folosita ca pat de plante in zonele umbroase de pe terenuri.

Foto: missouribotanicalgarden.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului