Plante de gradina

#kiwi #planta ornamentala #plante cataratoare #kiwi ornamental

Cum cresti kiwi ornamental (actinidia pilosula)

Actinidia pilosula, cunoscuta sun numele de kiwi ornamental, este o planta decorativa, cataratoare, deosebit de frumoasa, cu flori sub forma de clopotei roz si frunze atractive. O poti folosi pentru a imbraca zidurile, pergolele sau gardurile gradinii.
 

Actinidia pilosula, planta ornamentala cataratoare


Planta este originara din China si face parte din familia Actinidiaceae, la fel ca fructul de kiwi. Apreciata pentru frumusetea si parfumul ei, Actinidia pilosula este o planta ornamentala ideala pentru designul gradinii, mai ales daca vrei sa ascunzi un zid, o rama, un spalier de gradina sau daca vrei sa pui in valoare o pergola.

Planta este viguroasa si poate atinge o inaltime de pana la 5 metri. Aceasta are frunze de un verde inchis vargate cu alb in primavara si cu flori roz. Din punct de vedere al frunzisului, planta este aspectuoasa pe tot parcursul anului. Frunzele pestrite arata ca si cum au fost inmuiate in vopsea alba. De obicei, frunzele pestrite apar la plantele mature.
 

Conditii de crestere pentru Actinidia pilosula


Actinidia pilosula este o planta cataratoare, de aceea este recomandat sa fie pusa in fata unui zid, langa un copac sau sa i se asigure niste betigase pe care se poate inalta. Planta are nevoie de un loc partial umbrit si un sol fertil, foarte bine drenat. Plante poate creste si in locuri insorite. Daca este asezata langau un zid, planta va fi ferita de vant si astfel va creste mai bine. Daca este tinuta in ghiveci, acesta trebuie sa aiba o capacitate de aproximativ 3 litri.

Planta face flori in mai si iunie, fiind potrivita pentru sfarsitul de primavara si inceputul verii. Semintele se fac din octombrie pana in noiembrie. Planta nu se inmulteste singura. Florile individuale sunt fie masculine, fie feminine si un singur sex poate fi regasit la o planta, de aceea este nevoie sa fie crescute amandoua pentru a avea seminte.

Un avantaj al acestei plante il reprezinta faptul ca nu are nevoie de ingrijiri speciale si ca se dezvolta destul de repede. Planta are nevoie, insa, de ingrijiri in mod constant. Un avantaj al plantei este ca insectele si albinele, contribuind la fauna din gradina.

Pentru semanare, semintele se pun primavara in sera. Daca sunt seminte proaspete, acestea pot germina in aproximativ 2-3 luni la o temperatura de 10 grade Celsius. In cazul semintelor mai vechi, poate dura mai mult. Dupa ce cresc suficient incat sa poata fi manuite in siguranta, plantele se pun in ghivece individuale si se cresc in sera, la semiumbra, cel putin pentru prima iarna. Cand planta are cel putin 30 cm in inaltime, se poate transplanta intr-un loc permanent din gradina la sfaristul primaverii si inceputul verii, dupa ce vremea s-a incalzit si este stabila.

Planta nu rezista la temperaturi mai mici de - 15 grade Celsius. De aceea trebuie adusa afara spre inceputul verii cand temperaturile sunt deja mai mari. Pentru mentinere, se uda constant cu putina apa, pentru a asigura umiditatea solului.

Sursa foto: natur-art-jardin.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului