Plante de gradina

#planta decorativa #plante de gradina #iarba ornamentala #iarba gradina

Cum cresti iarba ornamentala

este o planta decorativa deosebita, folosita in scop estetic in gradina. Exista numeroase tipuri de ornamentala, multe dintre ele in culori impresionante.
 

Caracteristici principale ale ierburilor ornamentale


Iarba ornamentala este o planta care se adapteaza in diverse tipuri de sol, inclusiv in unele mai saracacioase, avand o rezistenta mai buna decat alte plante de gradina . Ca intretinere, aceste plante nu necesita ingriji complexe. In functie de tipul fiecareia, nevoie de apa difera de la un caz la altul.

Unul dintre atuurile principale ale ierburilor ornamentale il reprezinta diversitatea de inaltimi, culori si texturi ale acestor plante. Unele dintre ele sunt spectaculoase vara, in timp ce altele au o frumusete aparte in toamna si pe timp de iarna. Iarba ornamentala uscata se foloseste in decorul interior, dar si in cel exterior.

Iarba ornamentala asigura varietatea in orice gradina. Poate fi utilizata in gradini japoneze, in aranjamente cu pietre, impreuna cu obiecte de artizanat, in diverse containere , langa un iaz etc. Un palc de iarba ornamentala arata foarte bine in fata unui perete inchis sau deschis, prin contrastul de culori si la fel de bine in spatiu liber, cand lumina soarelui se filtreaza printre frunze. In plus, aceasta planta, prin miscare si sunet, asigura dinamismul gradinii.
 

Cum sa ai grija de iarba ornamentala


Multe anuale pot fi cultivate din seminte. Aceasta poate fi o metoda mai buna de crestere decat mutarea si replantarea deoarece radacinile tind sa fie foarte puternice si greu de scos.

Unele tipuri de iarba ornamentala necesita zone calduroase, in timp ce altele au nevoie sa creasca in regiuni mai reci. Planteaza iarba primavara, daca o pui direct in pamant. In ghivece si alte recipiente, o poti cultiva oricand. Daca tii recipientele afara, nu planta iarba ornamentala cand e ger afara.

Taie iarba chiar inainte sa creasca noile frunze din primavara, pentru a se putea dezvolta armonios. Este recomandat sa folosesti foarfece si manusi pentru a te proteja.

Pulverizeaza apa pentru a indeparta afidele si acarienii. In general, aceste plante au putine afectiuni de care sufera.
 

Tipuri de iarba ornamentala


Exista mai multe tipuri de iarba ornamentala, unele dintre ele specifice unui anumit climat, iar altele potrivite pentru orice tip de regiune. Majoritatea ierburilor ornamentale prefera solurile uscate si locurile insorite. Ierburile ornamentale pot fi folosite atat plantate direct in gradina, cat si crescute in ghiveci.

Iata in continuare cateva dintre tipurile de iarba ornamentala: bambus, festuca, iarba albastra, iarba chineza, pampas, red head etc.

Iarba ornamentala purpurie (Eragrostis spectabile), de exemplu, prezinta o inflorescenta de un rosu intens, extrem de atragator. Iarba purpurie poate fi plantata din februarie pana in noiembrie. Planta infloreste in august, si octombrie. O calitate esentiala a acestui tip de iarba ornamentala consta in faptul ca poate fi plantata in orice fel de sol, fiind rezistenta iarna.

Sursa foto: donnan.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului