Plante de gradina

#plante #plante medicinale #gradina #plante gradina #carthamus tinctorius #sofranel

Cum cresti Carthamus tinctorius

Carthamus tinctorius sau sofranelul este o planta medicinala folosita ca remediu natural. Uleiul obtinu din aceste seminte reduce colesterolul si este ideal pentru salate. Florile uscate pot fi folosite ca substitut al sofranului, la condimentarea si colorarea preparatelor culinare.

Ce este Carthamus tinctorius

Carthamus tinctorius, cunoscut in termeni populari cu numele de sofranel, este o planta medicinala, cultivata pentru semintele sale din care se obtine ulei. Initial, planta era cultivata pentru florile sale, utilizate in industria alimentara ca aromatizant, pentru obtinerea de coloranti naturali si in industria de medicamente.

Sofranelul este o planta anuala, ramificata, care se aseamana foarte bine cu ciulinul. Are tepi lungi si ascutiti pe frunze. Numele de sofranel deriva din faptul ca a fost cultivat ca alternativa mai ieftina pentru sofran.

Cum se planteaza Carthamus tinctorius

Sofranelul se seamana la inceputul lunii martie, dupa ce au fost incheiate lucrarile de pregatire a solului. Solul trebuie sa fie bine nivelat si grapat, umed, insa nu imbibat. Temperatura de semanare trebuie sa fie de minim 4 grade.

Pentru semanare sunt indicate semintele pretratate cu fungicide. Semintele se pot amesteca si cu nisip sau rumegus penru o dispersie cat mai omogena.

Semintele de sofranel germineaza rapid, in special atunci cand temperatura atinge 15 grade. Semintele trebuie incorporate in sol la o adancime de maxim 5 centimetri. Cultura de sofranel se fertilizeaza cu ingrasaminte cu azot sau uree. Imediat dupa germinare, pe cultura de sofranel trebuie aplicate ierbicide.

Cand se recolteaza Carthamus tinctorius

Carthamus tinctorius ajunge la maturitate la maxim 150 de zile de la semanare, daca a fost plantat primavara si la 200 de zile daca a fost plantat toamna. Recoltarea sofranelului se face atunci cand frunzele sunt uscate.

Boli si daunatori ai Carthamus tinctorius

Sofranelul este parazitat de o serie de ciuperci si buruieni care ataca structura acestei plante. De asemenea, este si o atractie pentru insecte, afide, viermi sarma. Pentru a preveni si indeparta bolile si daunatorii, este indicat ca plantele bolnave sa fie distruse imediat si sa fie protejat prin araturi adanci.

Cum ingrijesti Carthamus tinctorius

Dupa cultivare si apoi pe tot parcursul procesului de crestere si dezvoltare, sofranelul trebuie udat odata pe saptamana. Este indicat sa il uzi foarte bine, astfel incat radacinile sa fie bine inmuiate in apa.

Cand sofranelul implineste 30 de zile, isi inceteaza dezvoltarea pentru o perioada de trei saptamani. Este indicat sa nu renunti sa uzi planta in aceasta perioada. In aceasta perioada, sofranelul isi dezvolta sistemul de radacini.

Florile proaspete se pot culege in luna iulie. Este indicat sa culegi florile atunci cand bobocii incep sa se deschida. Semintele pot fi lasate pe plantele mature, pentru a fi alese de pasari. Pentru recoltarea semintelor, este indica sa lasi planta matura sa se mai dezvolte cel putin o luna dupa ce ai cules florile.

Asteapta pana cand majoritatea frunzelor isi schimba culoarea si devin maronii. Cand aduni florile sau frunzele, este indicat sa folosesti manusi pentru a-ti proteja mainile de intepaturi. Indeparteaza semintele prin zdrobirea florilor uscate. La fiecare floare vei obtine in jur de 15 - 20 de seminte.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului