Plante de gradina

#plante de gradina #Banksia #ingrijire Banksia

Cum cresti Banksia

Banksia este un gen de plante care cuprinde in jur de 170 de specii din familia Proteaceae, originare din Australia. Florile de Banksia sunt apreciate pentru frumusetea lor si pentru faptul ca contribuie la viata salbatica. Unele specii de Banksia infloresc toamna si iarna, fiind ideale pentru sezonul rece.


Banksia - aspect


Banksia
creste sub forma de arbust sau copac, in functie de specie. Speciile care cresc sub forma de copac, precum Banksia seminuda, ajung pana la inaltimi de 15-30 metri.

Unele specii de arbusti au forma dreapta, indreptata in sus, pe cand altele au ramuri care cresc pana la nivelul solului.

Frunzele arbustului sunt de obicei lungi, lucioase, dintate, insa exista si specii cu frunze mai fine, sub forma de ac.

Inflorescenta plantei este sub forma cilindrica sau globulara si prezinta cateva sute si uneori cateva mii de flori mici, dispuse in grupuri. Paleta de culori variaza de la galben la rosu, in functie de specie. Multe dintre speciile de Banksia infloresc toamna si iarna. Pe langa frumusete, florile de Banksia se pastreaza proaspete multa vreme.

Odata cu uscarea florilor, se dezvolta fructele plantei. Acestea sunt tari, lemnoase si sunt grupate impreuna, sub forma de con. La cele mai multe specii, fructul nu se deschide decat dupa ce este complet uscat. In interiorul acestuia se afla semintele. Semintele plantei au un fel de aripa subtire care permite ca acestea sa fie mai usor purtate de vant.


Banksia - ingrijiri


Banksia este o planta care poate fi regasita in medii diferite, de la cele tropicale la cele subalpine, de coasta sau desertice.

Banksia poate fi crescuta din seminte. Acestea se pun intr-un sol bine drenat, care trebuie pastrat umed. Inainte de insamantare, este important sa sterilizezi recipientul deoarece semintele acestei plante sunt vulnerabile in fata atacurilor fungice. Odata cu aparitia primelor frunze, rasadurile se transplanteaza intr-un ghiveci mic. Solul folosit trebuie sa fie argilos, sa contina nisip si turba, in parti egale.

In gradina, Banksia creste cel mai bine intr-un loc insorit, intr-un sol bine drenat. Pentru crestere, se poate folosi un fertilizator usor, pe baza de fosfor. Planta poate fi tunsa putin sau mult, in functie de specie.

Multe specii de Banksia au o toleranta medie la inghet. Odata fixate radacinile, planta rezista bine in perioade de seceta.


Cum folosesti Banksia in gradina


Banksia este o planta potrivita atat pentru gradinile umede, cat si pentru cele uscate. Datorita florilor sale aspectuoase, a frunzisului si fructelor sale sub forma de con, planta poate fi folosita cu succes in decorul gradinii.

Banksia produce nectar care constituie o sursa importanta de hrana pentru multe vietati, de la pasari la lilieci, albine etc. Gratie cantitatii mari de nectar produs de planta, floarea este atractiva pentru multe pasari si pentru mamifere mici. In general, cu ajutorul unei astfel de plante, sunt atrase in gradina animalele native.

Apoi, Banksia este folosita si ca floare de taiat, pentru diverse aranjamente florale. Florile taiate incurajeaza producerea de alte flori si duc la subtierea frunzelor.

Sursa foto: a4dibbleplants.co.nz
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare