Plante de gradina

#ingrijire crini #crini #crin australian #Anigozanthos

Cum cresti Anigozanthos, crinul australian

Anigozanthos este un gen de plante originale din Australia, care fac parte din familia Haemodoraceae. Genul este reprezentat de 11 specii si subspecii. Anigozanthos este cunoscuta si ca planta cangur, crinul australian sau gheara cangurului.

Cum cultivi si ingrijesti Anigozanthos

Anigozanthos este o planta endemica in regiunile uscate si nisipoase, dar care s-a raspandit in toata lumea si s-a adaptat la diverse tipuri de sol. In functie de specie, florile crinului australian sunt galbene, portocalii, rosii sau aproape negre. Forma tubulara a florilor de Anigozanthos seamana cu labele cangurilor, de unde a venit si numele plantei.

Planta este perena in regiunile in care temperaturile sunt ridicate si sezoniera in regiunile temperate. In acestea din urma, crinul australian este crescut adesea in ghivece.

Petalele florilor si o parte din tulpina sunt acoperite de peri. Florile de Anigozanthos atrag pasarile salbatice. Polenul este purtat de la o planta la alta de catre pasari.

Anigozanthos se inmulteste prin seminte. Acestea din urma se pun primavara sau vara, intr-un sol uscat. Planta face flori dupa un an. O alta modalitate o reprezinta divizarea radacinei, care se face la inceput de primavara sau in toamna.

Crinul australian se dezvolta cel mai bine intr-un sol bine drenat, intr-un loc insorit. Este recomandat sa folosesti compost cu materie organica, care va incuraja cresterea plantei.
Anigozanthos creste bine in jur de 3-5 ani, dupa care planta intra in declin. Pentru a o pastra viguroasa, planta poate fi divizata. Planta matura poate atinge o inaltime de 2 metri.

Crinul australian se uda cu o cantitate medie de apa si rar iarna, cand acesta intra in hibernare. Unele specii nu supravietuiesc in aceasta perioada. O modalitate de a ajuta planta sa reziste peste iarna este sa o tai 10 cm de la pamant, la finalul iernii. In acest fel, se elimina portiunile degerate si cele atacate de boli.

Anigozanthos poate fi atacata de boli fungice. Planta trebuie tratata preventiv cu solutii impotriva ciupercilor, fungicide pe baza de oxiclorura de cupru. Planta trebuie verificata din cand in cand pentru a indeparta melcii, care sunt alti daunatori.

Cum folosesti Anigozanthos in gradina si in casa

Anigozanthos este o floare folosita ca planta ornamentala de gradina sau de interior. Crinul australian poate fi crescut atat afara in gradina, cat si in ghiveci. Adesea, Anigozanthos este utilizata ca floare de taiat pentru diverse aranjamente florale.

Planta este potrivita in gradinile nisipoase si pietroase, unde se cresc si alte flori provenite din regiuni calduroase ale Terrei.

Florile de Anigozanthos sunt atractive si inalte, fiind folosite adesea in gradini pentru a incadra o intrare, o statuie sau un obiect central. Tot speciile inalte de Anigozanthos sunt potrivite pentru a fi crescute pe langa ziduri si garduri.

Plantele de inaltime medie sau mica pot fi crescute grupat si sunt adesea intalnite in primele randuri din gradina.

Sursa foto: smgrowers.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare