Plante de gradina

#gradina #plante gradina #crucea voinicului

Crucea voinicului

Crucea voinicului sau trei crai (Hepatica transsilvanica) este o planta din genul Hepatica, familia Ranunculaceae. Este o planta endemica, rara, ce se dezvolta la altitudini inalte in Carpatii Romaniei. Delicata si gingasa, crucea voinicului poate fi cultivata si in gradinile decorative.

Descriere

Crucea voinicului este o planta erbacee, perena, care se dezvolta in zonele stancoase ale muntilor Carpati, in solurile calcaroase. Pentru a supravietui conditiilor vitrege, crucea voinicului a dezvoltat radacini adanci, bine fixate in pamant.

Fruzele sale trilobate, specifice plantelor din genul Hepatica, stau la baza denumirii pe care a primit-o acest gen, data fiind asemanarea lor cu ficatul uman. Planta produce flori albastre, mai rar albe sau roz, incepand cu luna februarie si pana in luna mai, in grupuri de cate 3-5. Marimea lor este de 4-6 cm. Crucea voinicului nu este o planta inalta; dimensiunea maxima de circa 20 cm este o alta trasatura adaptativa.

Cultivare si ingrijire

Desi rara, crucea voinicului poate fi cultivata si in gradinile personale, atata vreme cat ii sunt asigurate conditiile necesare unei dezvoltari optime. Astfel, este important sa tii cont de faptul ca planta are nevoie de pamant bogat in calcar, insa se poate dezvolta si in soluri nisipoase si argiloase, in asociere cu calcarul. Ideal este solul umed, insa cu un drenaj foarte bun, si bogat in substante nutritive.

Prefera zonele umbroase, astfel ca o poti cultiva la umbra unui copac, arbust ori chiar a unei tufe, data fiind dimensiunile sale reduse. Desi este rezistenta, are nevoie de protectia pe care o ofera stratul de zapada pe durata iernii. Iernile cu ger uscat nu ii sunt favorabile, crucea voinicului riscand sa piara din cauza temperaturilor foarte scazute.

Pentru a-i oferi o protectie suplimentara, dar si pentru a o hrani, la sosirea toamnei poti aplica la baza crucii voinicului un strat de mulci de frunze. Totodata, pentru a-i asigura dezvoltarea optima, evita sa o transplantezi: crucea voinicului nu tolereaza bine tulburarile la nivelul radacinilor.

Inmultire

Crucea voinicului se inmulteste prin seminte sau prin divizarea plantei, la sosirea primaverii. Germinarea semintelor nu intampina dificultati, crucea voincului fiind o planta rezistenta.

Boli si daunatori

De regula, crucea voinicului nu este atacata de bacterii, ciuperci si alti agenti patogeni. In schimb, in perioada de dezvoltare, risca sa cada prada atacului limacsilor si a melcilor, atrasi de solul umed. Se recomanda amplasarea de capcane destinate indepartarii timpurii a daunatorilor.

Utilizari

Crucea voinicului si alte flori ale genului Hepatica au fost folosite de-a lungul timpului ca plante medicinale. Data fiind forma frunzelor sale, similara ficatului uman, se credea ca planta poate fi folosita in tratarea bolilor hepatice.

Consumate in cantitati mici (o cantitate prea mare este otravitoare), frunzele de crucea voinicului au efect astringent si diuretic. Totodata, pot fi folosite sub forma de cataplasma pentru calmarea ranilor dureroase.

Foto: alindobrin.ro
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare