Plante de gradina

# crini regali # plante iulie #plante parfumate #crini

Crinul, floarea regala! Una dintre cele 5 plante care infloreste in iulie

Vara este anotimpul in care avem parte de tot ce este mai frumos din partea plantelor. Varietatea culorilor, parfumurile imbietoare nu fac decat sa bucure oamenii. Printre aceste bucurii ale naturii se regaseste si crinul.

Are o importanta culturala si literara in mare parte a lumii. Unele specii sunt cultivate sau recoltate pentru bulbii comestibili.

Crinul e o planta bulboasa, perena, originara din zona balcanica si Asia Mica, de unde a patruns in Europa ca floare regala, simbol al suveranitatii. Are o tulpina inalta, intre 80 si 200 cm, si o floare mare, formata din trei petale si trei sepale. Are peste 80 de hibrizi, cu forme si culori diversificate, deci si cu semnificatii diferite! In vremurile noastre, crinul e cultivat in gradini cu scop ornamental sau pentru a fi daruit.

Cu o varietate de culori, rezistenti, daca ii plantezi toamna, ii ai si toata vara, si toata toamna, crinii au in comun eleganta si parfumul imbabator.

Crinii se regasesc in peste 110 de specii

Crinii, care se regasesc in peste 110 de specii in intreaga lume, merg foarte bine plantati direct in sol, sau in ghivece. In plus, crinul este una dintre cele 5 plante care infloresc in luna iulie. Fiecare gradina poate beneficia de frumusetea crinilor, incepand cu terasele mici, pana la gradinile mari, unde crinii pot creste in voie.

Sunt multe varietati de culori cu care se pot forma o multitudine de scheme de culori, de la rosul si portocaliul stralucitor, pana la roz si mov incantator, continuand cu crem si alb.

Crinul prefera solurile bine afanate si fetilizate, aflate in locuri insorite, insa nu in bataia directa a soarelui. Ca sa te bucuri de aceste flori de vara, bulbii de crin trebuie plantati toamna la distanta unul de altul.

Bulbii de crin trebuie udati foarte bine. Este indicat sa ii uzi profund o data pe saptamana, iar umezeala sa patrunda 20-30 de centimetri in sol. Daca plantezi bulbii de crin toamna, pe periaoda iernii este indicat sa ii acoperi cu un strat consistent de pamanat si frunze.

Flori de vara, crinii de gradina au nevoie de fertilizari frecvente, in special in perioada de crestere. De asemenea, trebuie pliviti de buruieni de indata ce acestea apar, dar dupa ce au inflorit, crinii nu necesita ingrijire speciala. Trebuie doar udati si fertilizati. In plus este necesar ca florile ofilite ale crinilor sa fie indepartate.

Totul despre crinii colorati si ce inseamna fiecare culoare?

Crinul alb este cel mai raspandit, dar şi celelalte culori sunt importante, capatand, in limbajul florilor, un mesaj aparte. Exista si crini galbeni, galbeni cu puncte negre, portocalii, roz si rosii.

• Crinul galben - falsitate, dar şi distracţie

• Crinul portocaliu - modestie

• Crinul roşu - pasiune amoroasă, foc

• Crinul roz - vanitate

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului