Plante de gradina

#flori #gradina #craite

Craite

Craitele sunt flori de vara care infrumuseteaza si inveselesc orice spatiu interior sau exterior, motiv pentru care sunt foarte des intalnite in spatiile verzi pentru ronduri sau borduri.  Craitele se pot lauda cu o inflorire abundenta,  un miros placut, dar si o rezistenta deosebita.


Craitele au flori galben -lamaie, portocaliu-argintii sau rosii si infloreste abundent toata vara si toamna pana da inghetul.


Cultivare


Craitele se cultiva prin intermediul semintelor care se planteaza in sera cu aproximativ 5 saptamani inainte de transplantarea in gradina. In aceasta  perioada solul se mentine umed pentru stimularea incoltirii semintelor, iar germinarea se va face in cel mult 15 zile, la o temperatura optima de aproximativ 23 de grade Celsius.


Temperatura si lumina


Craitele sunt plantate adesea in spatiile verzi din interiorul oraselor datorita rezistentei lor la lumina puternica si temperaturi ridicate. Acestea rezista cu succes zilelor caniculare si razelor arzatoare ale soarelui, asa ca le poti planta fara grija intr-o astfel de locatie. Totusi, daca le poti menaja putin, ar fi bine sa le plantezi intr-o zona in care sunt cat de cat ferite de soare in intervalul orar 12 – 16 pentru a le prelungi durata de viata, dar si aspectul proaspat.


Udare


In primele zile de la plantare solul trebuie sa fie udat pentr a fi stimulata germinare. Dupa aceea, udarea se face aproximativ o data pe saptamana pentru a evita putrezirea radacinilor. Craitele rezista destul de bine fara apa, inca un motiv in plus pentru care sunt preferate pentru spatiile verzi.


Fertilizare


Desi fertilizarea este benefica pentru Craite , ingrasamantul adaugat prea des sau in cantitati prea mari, va duce la stimularea infrunzirii, inhiband in acest fel inflorirea. Cel mai bine este sa optezi pentru fertilizarea cu gunoi de grajd , in cantitati mici, diluat cu frunze uscate.


boli si daunatori


In general, Craitele sunt destul de rezistente la boli si daunatori, insa exista posibilitatea ca rareori acestea sa se mai confrunte cu fainarea sau patarea frunzelor. O metoda buna de prevenire a acestor probleme este lasarea unui spatiu suficient intre ele pentru a permite aerului sa circule cat mai bine si sa se previna in acest fel umezirea frunzelor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului