Plante de gradina

#plante de gradina #cimbru #ierburi aromatice

Cimbru

Cimbrul (Satureja hortensis) este o planta aromatica , apartinand familiei Laminaceae. Exista aproximativ 30 de specii diferite de cimbru, utilizate in intreaga lume pentru aromarea mancarurilor dar si pentru proprietatile sale medicinale.

 

Descriere

 

Cimbrul este o planta originara din zonele cu climat temperat si pot fi anuale sau perene. Cimbrul creste destul de greu spre deosebire de alte plante si formeaza tufisuri de dimensiuni mici. Acestea ating o inaltime de aproximativ 15-50 cm in functie de specie si de conditiile oferite.

Frunzele au aproximativ 1-3 cm lungime. Cimbrul formeaza flori de dimensiuni mici, asezate in forma de spirala pe tulpina plantei. Acestea sunt albe sau roz pal.

 

Istoric

 

Cimbrul este o planta originara din zonele Marii Mediteraneene. Cimbrul era foarte apreciat in Evul Mediu , pentru aroma pe care o dadea mancarurilor. Acesta era folosit in special in zonele Monarhale.

Plantarea cimbrului se face prin seminte. Acestea se planteaza direct in sol, la o adancime de 4-6 cm. Plantarea se face primavara, incepand cu mijlocul lunii Martie. Cimbrul poate fi cultivat in orice regiune, acesta nefiind pretenios la conditiile de mediu. Se adapteaza cu usurinta oricarui tip de sol si este rezistent atat la seceta cat si la ploile abundente. Cu toate acestea, cimbrul trebuie plantat intr-o zona insorita a gradinii.

 

Cultivare

 

Cimbrul este cultivat cu scop comercial pentru a fi dat spre vanzare proaspat sau uscat. In stare proasapata, cimbrul poate fi gasit in supermarket-uri de la inceputul verii pana toamana. In schimb, in stare uscata cimbrul este disponibil pe toata perioada anului.

In gradina, cimbrul mai este cultivat si ca . Desigur, multi gradinari prefera sa-l cultive pentru a-l utiliza la aromarea mancarurilor.

 

Medicina

 

Cimbrul era folosit pentru proprietatile sale medicinale inca din vremuri stravechi. Acesta era recomandat in trecut pentru tratarea unor afectiuni precum: colici, dureri de cap, tulburari gastrice sau retentia de urina.

S-a demonstrat ca cimbrul este util in prevenirea diareei si in tratarea tusei. De asemenea, acesta este un bun digestiv.

Din cimbru se extrage o tinctura speciala care contine uleiuri voalatile precum: linalool, tannin, cymol , carvacrol, 1-borneol si x1-pinen. Din acest motiv, cimbrul este recomandat in tratarea infectiilor intestinale si a afectiunilor renale sau pulmonare.

 

Utilizari

 

Cimbrul este utilizat in special pentru a da savoare mancarurilor. Cimbrul este o planta preferata de bucatatri insa, fiind planta anuala, aceasta este disponibil in stare proaspata numai in sezonul cald. Exista insa si o specie de cimbru vesnic verde, insa aceasta este mai putin utilizata in bucatarie.

Cimbrul joaca un rol important in bucataria italiana, in special la prepararea fasolei.

Cimbrul, impreuna cu alte condimente, este folosit la prepararea diverselor sosuri sau a garniturilor de legume. De asemenea, cimbrul mai este folosit pentru aromarea preparatelor din carne: fripturi, mancaruri, etc.

Cimbrul este o planta traditionala in Canada, unde este utilizata in special la prepararea mancarurilor care contin carne de porc dar si a sorusilor servite alaturi de carnea de porc.

Cimbrul uscat este folosit in special iarna, la prepararea mancarurilor, deoarece le da o aroma dulceaga, fina si delicata. Acesta mai este utilizat la prepararea pastelor si a mancarurilor de legume.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului