Plante de gradina

#planta # planta cu flori

Ciclul de viata al unei plante cu flori: tu ii cunosti etapele?

Iti plac plantele cu flori, le ingrijesti cu simtul responsabilitatii, insa le cunosti cu adevarat ciclul de viata? Asa cum cresterea unui copil implica monitorizarea caracteristicilor fiecarei etape de dezvoltare in raport cu varsta, cresterea unei plante cu succes presupune si ea cunostinte de baza despre inflorescentele sale.

Plantele cu flori sunt de foarte multe feluri, culori si parfumuri, insa structura lor anatomica ramane aceeasi. Radacinile cresc adanc in pamant si au rolul de a absorbi apa si mineralele din sol, tulpina ramane la suprafata si ofera suport, respectiv o cale de transport a nutrientilor de la radacina catre celelalte parti ale plantei, iar frunzele joaca un rol esential in fotosinteza. Florile sunt necesare pentru reproducere si confera un aspect atractiv plantei.

Mai jos ai descris, pe etape, intregul ciclu de viata al unei plante cu flori, care sa te ajute sa intelegi mai bine necesitatile plantelor pe care le ingrijesti acasa.

1. La inceput, o samanta in stare latenta spera sa fie introdusa in pamant, unde sa aiba parte de apa, oxigen si caldura pentru a se dezvolta intr-o planta cu inflorescente. Daca ajunge sa beneficieze de conditiile favorizante, ciclul ei de viata incepe.

2. Cand samanta primeste apa, caldura si oxigen, trece printr-un proces numit germinatie, in care apar cateva fire de radacina si incepe sa creasca o tulpina de la suprafata solului in sus, catre sursa principala de lumina.

3. Tulpina creste in dimensiune, ca pana la urma sa inmugureasca si sa dea nastere foliajului si florilor.

4. Florile mature contin parti de reproducere, care permit polenizarea, deci inmultirea plantei. De regula, vantul si insectele sunt principalii polenizatori.

5. Urmatorul pas este fertilizarea: dupa ce aterizeaza pe o tulpina, granulele de polen germineaza si dezvolta un tub de polen, care ajunge in ovarele florilor si penetreaza ovulul, similar spermatozoizilor umani.

6. Dupa ce se dezvolta zigotul, el se transforma intr-un embrion inconjurat de un tesut protector. In timpul acestui proces, ovulul creste in dimensiune si se transforma intr-o samanta matura.

7. Ovarul copt florii este fructul, care poate fi uscat sau carnos. Cand fructul moare, el se deschide si elibereaza seminte, dispersate apoi de polenizatori.

8. Semintele fertilizate ajung din nou sa astepte conditii propice de viata, pentru a germina si a da nastere unei noi plante superbe cu flori!

Sursa foto principala: 1ms.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului