Descriere
Chimenul (Carum carvi) este o planta bianuala din familia Apiaceae ce creste in mod spontan in Europa si in vestul Asiei insa poate fi si cultivata.
Frunzele fin ramificate ale plantei sunt similare cu cele ale morcovului. Radacina este asemanatoare ca forma cu pastarnacul si este comestibila. Tulpina este inalta de circa un metru.
Florile mici, albe sau roz, sunt grupate in inflorescente.
Frunctele, denumite eronat “seminte” sunt achene in forma de semiluna, de aproximativ 2 mm lungime. Ele au un miros si gust puternic, asemanator cu anasonul, care provine de la uleiurile aromatice continute.
Cultivare si ingrijire
Planta prefera un sol afanat, cu un bun drenaj al apei si multa lumina . Este pretentioasa fata de caldura, la insamantare , boabele germinand la circa 8o Celsius.
In primul an de la plantare, chimenul formeaza o radacina pivotanta bine dezvoltata si o rozeta bogata de frunze, iar in anul al doilea, ramuri purtatoare de frunze, flori si fructe.
Recoltarea chimenului se face in lunile mai-iunie, cu putin inainte ca fructele sa ajunga la maturitate. Tijele trebuie uscate la soare timp de doua-trei zile, apoi sunt scuturate ca sa se recupereze fructele.
Intrebuintari medicinale
Chimenul este indicat pentru tulburari digestive , uleiul esential din semintele de chimen activand glandele salivare si actionand ca un antiinflamator intestinal. De asemenea, timolul, prezent in semintele de chimen, ajuta o digestie lenta si protejeaza stomacul de arsuri. Semintele de chimen actioneaza ca un laxativ natural.
Ceaiul de chimen este recomandat pentru tratarea anorexiei, dismenoreei, hemoroizilor, colicilor, bronsitei, regleaza menstruatia si elimina viermii intestinali.
Cataplasmele cu fructe de chimen ajuta la tratarea sanilor inflamati si umflati.
Intrebuintari culinare
Chimenul este folosit in Europa pentru a condimenta branzeturile, preparatele din legume sau supele. De asemenea, fructele de chimen, intregi sau macinate, sunt folosite la prepararea a diverselor tipuri de paine, in special painea de secara.
Planta e folosita si la aromatizarea bauturilor alcoolice, in special a lichiorurilor.
Arabii amesteca fructele de chimen cu piper si miere pentru a prepara o pasta afrodisiaca.