Plante de gradina

#ingrijire plante #plante de gradina #plante sensibile

Cele mai sensibile plante

In timp ce unele plante sunt foarte rezistente, atat la temperaturi de inghet, cat si la temparaturi caniculare, altele sunt atat de sensibile incat nu suporta nici macar atingerea fina a degetului tau. De multe ori, aceste plante au fost poreclite "plante rusinoase", intrucat sunt de o sensibilitate iesita din comun.

Sensibilitatea acesta se manifesta nu doar la temperatura sau la atingere, ci si la zgomote sau lumina. Iata care sunt cele mai sensibile plante.

1 Plante sensibile: Impatiens (Sporul casei)

Impatiens este una dintre cele mai sensibile plante din lume. Este vorba despre o planta care nu suporta soarele direct, preferand sa creasca timid in umbra. Numele plantei provine de la fructele ajunse la maturitate, care sunt nerabdatoare sa se deschida la cea mai mica atingere.

2 Plante sensibile: Mimosa pudica (Mimoza)

Mimosa pudica este cunoscuta si sub denumirea de "planta rusinoasa". Are un aspect fragil si flori care seamana cu mici bile de puf. Mimosa pudica reactioneaza prin miscari seismonastice la anumiti stimuli exteriori. Frunzele se strang in jurul plantei atunci cand aceasta este atinsa sau atunci cand cineva sufla spre ea.

Originara din regiunile tropicale ale Americii, mimosa pudica este mare amatoare de caldura si lumina. Nu are pretentii in ceea ce priveste solul, insa adora umiditatea.

3 Plante sensibile: Floarea soarelui

Aparent, floarea soarelui nu manifesta sensibilitate la niciun factor. Desi pare o planta destul de zdravana, pana si ea este sensibila, mai exact este foarte fotosensibila si nu poate exista fara soare. Tocmai de aceea, de la rasaritul soarelui si pana la apus, floarea soarelui se roteste dupa soare, pentru a profita din plin de toata caldura emanata de acesta.

4 Plante sensibile: Nuferii  /Lotusul

Nuferii sau florile de lotus sunt plante sensibile la intuneric. Odata cu caderea noptii, nuferii incep sa se inchida si asteapta nerabdatori rasaritul soarelui pentru a inflori din nou. Aceasta miscare de inchidere si deschidere a florilor ca urmare a alternantei zi-noapte se numeste nictinastie.

Insa nu doar caderea noptii provoaca inchiderea florilor de lotus. Aceste plante sensibile reactioneaza imediat ce cerul se intuneca si incepe sa ploua. Acesta este un alt exemplu de planta fotosensibila, insa de alta natura decat floarea soarelui.

5 Plante sensibile: Dionaea muscipula

Dionaea muscipula, cunoscuta si sub denumirea de Venus Flytrap, este o planta carnivora. Desi acest gen de plante par foarte rezistente si imbatabile, de fapt sunt foarte sensibile. Aproape la fel de sensibile precum Mimosa Pudica. Nu se inchid la cea mai mica atingere, ci atunci cand simt prezenta unei prazi delicioase.

Dionaea emana un miros care atrage insectele mici, cum ar fi mustele. Odata ce acestea ajung pe floare, "petalele" se inchid instantaneu, iar Dionaea muscipula devoreaza hrana.

Toate aceste plante sensibile sunt ideale pentru a fi tinute in apartament, mai putin floarea de lotus, care este destul de pretentioasa.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului