Plante de gradina

#plante #gradina #greseli plante #cumparare plante

Cele mai intalnite greseli in achizitionarea de noi plante

Cumpararea unei plante din magazin trebuie facuta in mod calculat, tinand cont de nevoile personale ale gradinii tale. Exista mai multi factori la care lumea nu se gandeste mereu atunci cand isi cumpara plante.

Iata cele mai intalnite greseli in achizitionarea de plante noi:

Alegerea plantelor numai dupa frumusetea florilor

Cand cumperi o planta, unul dintre factorii de decizie sunt florile. Cu cat are flori mai frumoase, cu atat planta pare mai atractiva. Insa florile apar numai o anumita perioada din an. Daca vrei ca gradina ta sa starneasca mereu interesul si admiratia pe tot parcursul anului, tine cont si de frunzis. Acesta rezista mai mult timp decat florile si poate fi deosebit de frumos. Alege acele plante cu un frunzis spectaculos sau deosebit prin culoare, textura, forma etc.

Neatentia fata de radacinile plantei

Cand cumperi o planta, verifica cat de dezvoltata este radacina. Cand radacina a crescut prea mult, ea este inghesuita in ghiveci, iar planta are de suferit. Cand radacina nu este dezvoltata corespunzator, va trebui sa mai astepti pana la replantarea in gradina ta.

Lipsa intrebarilor adresate personalului

Nu ezita sa pui intrebari personalului magazinului. In mod normal, ar trebui sa fie persoane specializate, capabile sa te lamureasca cu tot ce ai nevoie pentru gradina ta. Daca sunt simpli comercianti care ridica din umeri la intrebarile tale, atunci cel mai probabil si plantele vandute sunt tratate cu la fel de multa indiferenta.

Achizitionarea unei singure plante de un anumit tip

Uneori, in magazinele de specialitate poti descoperi o planta sau o floare care ti se pare irezistibila. Inainte sa actionezi sub impulsul de moment, gandeste-te daca aceasta poate fi integrata cu succes in designul gradinii. La fel ca o piesa de mobila sau de decor, trebuie sa iei in consideratie aspectul general. Daca astazi cumperi un anumit tip de planta si maine altul, risti ca gradina aiba un aspect incoerent. Pentru a uni zonele, este important sa ai cel putin 3 plante de acelasi fel, astfel incat sa realizezi corespondente, linii imaginare sau modele bine definite.

Ignorarea informatiilor de pe biletel

Fiecare planta din magazin are atasat un biletel cu cateva informatii ajutatoare. Desi gasesti aceste informatii si in cartile de specialitate si pe internet, unele detalii sunt vitale in decizia de a cumpara sau nu acea planta. Uita-te, de exemplu, la informatiile despre marimea maxima atinsa de planta sau la cele despre nevoile de ingrijire. Daca ajungi acasa si descoperi ca planta este foarte pretentioasa, s-ar putea sa fie prea tarziu sa o mai returnezi.

Achizitionarea unei plante fara un control de rutina

La fel ca atunci cand iei un animal de casa, este important sa verifici prezenta sau absenta unor boli. Uita-te la plante cu atentie pentru a vedea daca sunt atacate de afide sau de alti daunatori. Alege plantele viguroase, cu un frunzis de un verde intens si evita-le pe cele neglijate, vestejite sau cu un aspect dubios. Chiar daca vei cumpara o planta din magazin, nu exista garantia ca aceasta este sanatoasa. Pe langa banii pe care risti sa-i dai pentru o planta bolnava, se poate ca aceasta sa contamineze si plantele tale de acasa.

Foto: dexknows.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului