Plante de gradina

# tipuri de mangolii #magnolii

Cele mai frumoase soiuri de magnolie pentru gradina ta

Magnolia este una dintre cele mai spectaculoase flori ale primaverii, iar inflorirea ei marcheaza inceputul unui nou ciclu in natura. Cu flori mari, parfumate si forme elegante, acest arbust sau copac ornamental este o alegere ideala pentru oricine vrea sa aduca un plus de rafinament gradinii.

Dar cum alegi soiul potrivit pentru spatiul tau? In functie de dimensiune, culoare, tipul de sol sau perioada de inflorire, exista varietati care se potrivesc perfect atat gradinilor mari, cat si celor mai restranse.

Mai jos gasesti o selectie cu cele mai frumoase si populare soiuri de magnolie, alaturi de cateva sfaturi esentiale pentru plantare si ingrijire.

Magnolia soulangeana – clasicul care cucereste prin simplitate

Este poate cea mai raspandita si usor de recunoscut specie de magnolie. Cu flori mari, in forma de cupa, in nuante de roz pal, alb si mov, Magnolia soulangeana este ideala pentru gradinile de dimensiuni medii si mari. Infloreste la inceputul primaverii, inainte ca frunzele sa apara, iar spectacolul floral este pur si simplu impresionant.

Are nevoie de soare sau semiumbra si prefera solurile usor acide, bine drenate. Este rezistenta la ger, dar florile pot fi afectate de inghetul tarziu, asa ca locul de plantare trebuie ales cu grija.

Magnolia stellata – alegerea perfecta pentru gradinile mici

Daca ai un spatiu mai restrans sau vrei o magnolie care sa se potriveasca si intr-un colt de curte, Magnolia stellata este ideala. Poarta flori albe sau roz pal, cu multe petale subtiri, care seamana cu niste stelute, de unde si numele. Are o inaltime mai mica, de aproximativ 2-3 metri, si un aspect compact.

Magnolia stellata este una dintre primele care infloresc primavara si are un parfum delicat. Este potrivita inclusiv pentru gradinile de oras sau pentru cultivarea in ghivece mari, daca este ingrijita corespunzator.

Magnolia 'Susan' – flori mov intense si parfum puternic

Face parte din seria „Little Girl”, o categorie de hibrizi obtinuti special pentru a inflori mai tarziu, evitand astfel riscurile inghetului. Magnolia 'Susan' se remarca prin florile ei spectaculoase, de culoare mov inchis la exterior si roz deschis la interior. Este un arbust ornamental cu crestere lenta, care ajunge la 2,5-3 metri inaltime si se potriveste atat gradinilor mici, cat si celor medii.

Are o perioada de inflorire indelungata si poate inflori chiar si in valuri, pana la inceputul verii. Isi mentine un aspect decorativ pe tot parcursul anului, fiind o alegere excelenta pentru gradinile amenajate cu gust.

Magnolia grandiflora – impunatoare si vesnic verde

Spre deosebire de celelalte soiuri de magnolie care isi pierd frunzele iarna, Magnolia grandiflora este un arbore vesnic verde, cu frunze lucioase, de culoare verde inchis, si flori mari, albe, cerate, cu un parfum puternic. Poate ajunge la inaltimi de 10-15 metri, asa ca este potrivita pentru gradini foarte spatioase sau parcuri.

Aceasta varietate infloreste mai tarziu, in lunile de vara, iar florile sale pot atinge si 25 cm in diametru. Este rezistenta si are un aspect spectaculos inclusiv in afara sezonului de inflorire.

Magnolia 'Genie' – o aparitie rara, dar de efect

Pentru cei care cauta ceva diferit, Magnolia 'Genie' este o alegere deosebita. Cu flori inchise la culoare, intr-o nuanta profunda de burgundy, acest soi iese in evidenta intr-un mod elegant si rafinat. Infloreste abundent si devreme, fiind o alegere ideala pentru cei care vor sa atraga privirile in gradina.

Se dezvolta bine intr-un sol fertil, usor acid si intr-un loc bine luminat. Necesita o ingrijire atenta, dar rasplata este garantata prin frumusetea rara a florilor sale.

Ce trebuie sa stii inainte sa plantezi o magnolie

Alege o zona cu soare sau semiumbra, ferita de vanturi puternice.

Solul trebuie sa fie bine drenat, cu pH usor acid.

Magnoliile prefera spatiile unde nu sunt deranjate frecvent – evita transplantarea.

Uda regulat, mai ales in primii ani dupa plantare si in perioadele secetoase.

Tunderea nu este necesara, dar poti elimina ramurile uscate sau bolnave la finalul iernii.

Indiferent ce soi alegi, o magnolie va aduce un strop de magie in gradina ta. Iar odata ce va incepe sa infloreasca an de an, te vei felicita ca ai ales sa-i faci loc. Vrei o floare care sa-ti taie respiratia in fiecare primavara? Magnolia este raspunsul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului